Rybník Velký Posměch ve Žďáře nad Sázavou. Zhotovitele jeho revitalizace musela radnice hledat nadvakrát, práce se navíc prodraží.

Rybník Velký Posměch ve Žďáře nad Sázavou. Zhotovitele jeho revitalizace musela radnice hledat nadvakrát, práce se navíc prodraží. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Velký Posměch. Žďár zkouší na druhý pokus opravit rybník, o milion dráž

  • 0
Rybník Velký Posměch na okraji žďárské průmyslové zóny se revitalizace snad přeci jen dočká. Na druhý pokus. Původně vybraná firma rekonstrukci za 5,1 milionu korun nezahájila. Opakovanou soutěž vyhrál jiný zájemce. To už ale bylo s nabídkou o více než milion korun vyšší.

Původně vybraná stavební firma z Hrádku nad Nisou vůbec nenastoupila na staveniště a nevyslyšela ani opakované výzvy radnice k zahájení prací. Vedení města tak kromě zahájení vymáhání škod muselo hledat dodavatele znovu.

Tentokrát by se do obnovy rybníka měla pustit místní společnost Aquasys. Hotovo má být během devíti měsíců.

„Vysoutěžená cena je 6,3 milionu korun bez DPH. Dotace nám pokryje 5,8 milionu korun,“ shrnula Blanka Sobolová, mluvčí radnice.

Velký Posměch však není jediným městským rybníkem, který se dočká revitalizace. V plánu je rovněž odbahnění Velkého žďárského rybníka, jenž se nachází poblíž Obchodního centra Convent při Novoměstské ulici.

„I tady je opět naší snahou zlepšení zadržování vody v krajině a navýšení retenční kapacity rybníka,“ nastínil starosta Martin Mrkos.

Současně mají být kolem této vodní nádrže provedeny ještě parkové úpravy. „Díky nim tam vznikne relaxační zóna, místo, kam budou moci místní chodit odpočívat,“ dodal Mrkos.