Diskuze

Bez chemie je brambor málo a zdraží, říká technolog po testu na polích

Změnila se technologie pěstování, zákazník navíc chce brambory co nejhezčí. Tak Pavel Kasal z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě vysvětluje, proč v dnešní době není možné pěstovat tuto pro Vysočinu typickou plodinu ve velkém bez použití chemie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Za I.republiky byla brambora jídlo chudých.Byly levné a bylo jich dost a chemie,věc neznámá.I za komunistů byla brambora levná a bylo jich dost.Avšak "demokratická" brambora se stává jídlem pro horních deset tisíc.

2 1
možnosti
Foto

Řeknu vám jak pěstujeme brambory (i ostatní zeleninu) my. Na řádky navážíme posečenou trávu místo toho abychom ji někam odváželi. Pak jjen do toho brambory zasadíme a víc se nestaráme, krom sběru mandelinek. Brambory rostou (i ostatní zelenina) rostou zběsile. Ještě občas zalijeme jíchoou. Bez chemie, bez námahy, super úroda.

1 0
možnosti
Foto

J32a57n 32C34i71b31u79l63k94a

29. 10. 2017 12:34

Ochrana vod je jistě nejvyšší dobro... Ale je třeba zpozornět, jestli ten, kdo nám káže vodu, sám nepije (čti: sám intenzivně nechlastá) víno (nebo tvrdší...). A jestli pod tou rouškou "nejvyššího a nezpochybnitelného dobra" není ukryt docela jiný zájem.

Kam to od Sametové dopracovalo naše zemědělství je známo, a už dovážíme i brambory. Co z nás zbude?

3 0
možnosti
IS

Soused otce má králíky a slepice, hnůj každý podzim vyveze na zahradu cca 5 arů kde pěstuje brambory bez chemie a každý rok má brambory na celou zimu.

Asi dělá něco špatně měl by přehodnotit svůj postup neboť v rámci EU určitě porušuje nějaké nařízení EU komise.....;-)

3 3
možnosti
Foto

Nechápu ty proč ty mínusy. O_o

0 0
možnosti
AE

K čemu pěkný vzhled? U brambor si cením především chuti a potom i jejich trvanlivosti. Proto kupuji brambory na Vysočině od soukromníků. Ve sklepě vydrží do května

2 1
možnosti
IV

Tady na Vysočině to byla vždy bramborářská oblast. Místo brambor se tu ale začala pěstovat řepka, která pole zdevastuje. Navíc má Babiš ekonomický zájem na produkci a prodeji hnojiv. A on nemá jiné než ekonomické zájmy, jeho osud země nezajímá.

Kukuřice s řepkou zabírají více než čtvrtinu celkové oseté plochy v Česku. A i když se zemědělci časem přeorientují a technické plodiny včetně chemikálií odbourají, příroda se bude vzpamatovávat dlouho. Mluví se o celých dekádách. „Některé účinné látky, jako například herbicid atrazin pro kukuřici nebo herbicid alachlor pro řepku, se i po deseti letech od zákazu jejich použití vyskytují v povrchových a podzemních vodách.“ Více na: https://www.euro.cz/byznys/penize-nebo-repka-zbesile-pestovani-energetickych-plodin-nici-pudu-i-podzemni-vodu-1368382#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

4 1
možnosti
PHH

To jsou zase bláboly odborníka. Takže bude otravená půda, voda i brambory jenom kvůli tomu, že jsme zlenivněli a okopaniny už nikdo motyčkou okopávat nebude a protože to musí stát (za každou cenu) pár šupů? Ten člověk se veřejně přiznává ke zločinu a ještě to obhajuje.

6 5
možnosti
LO

Hlavně, že je to levné a v akci, mámo. Ale že je to prolezlé chemií, je už jedno. Mandelinku jsem jako malý sbíral do kbelíku. Brambory byly vždy skvělé. Za kvalitu jsem ochotný zaplatit. Musím mít ale jistotu, že mě nikdo neprodá běžnou bramboru za cenu z bio farmy. A že se tohle děje.

1 0
možnosti
Foto

J25a86n 82B22r49a42u49n

28. 10. 2017 19:21

Čím blbější sedlák, tím větší brambory!

0 1
možnosti
AJ

A87l44o41i67s 23J29a39r71o91š

28. 10. 2017 19:06

Milí výzkumníci, keřkovští bramboráři, zkuste to jak radil Jára Cimrman taky bez matematiky a bez fyziky, potom bude krumplí dost a budou laciné.

1 1
možnosti