Místní referendum se konalo v oddělených místnostech oproti volbám. „Zabloudil“...

Místní referendum se konalo v oddělených místnostech oproti volbám. „Zabloudil“ do nich sice dostatečný počet voličů, ale i tak skončilo referendum patem. O osudu Náměstí tak přeci jen rozhodnou meziříčští politici. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Referendum platí, závazné není. O Náměstí v Meziříčí rozhodnou politici

  • 2
Většina lidí, kteří ve Velkém Meziříčí hlasovali v místním referendu o budoucí podobě Náměstí, si přeje, aby zastupitelstvo postupovalo podle výsledků architektonické soutěže. Odpovědělo tak téměř 65 procent obyvatel. Pro zastupitele však není výsledek referenda závazný.

Referendum je platné, protože dorazilo 37,3 procent voličů. Výsledek však není závazný proto, že se pro možnost „ano“ vyjádřilo 2 249 hlasujících, tedy 64,5 procent z celkového počtu zúčastněných. To je jen 24 procent z celkového počtu zapsaných voličů. Aby bylo hlasování pro zastupitele závazné, musel by tento podíl být o jedno procento vyšší.

Referendum ve Velkém Meziříčí

Na jakou otázku lidé odpovídali?

„Souhlasíte s tím, aby město Velké Meziříčí udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí dle vítězného návrhu jednokolové projektové architektonicko-urbanistické soutěže vyhlášené dne 7. 4. 2016 městem Velké Meziříčí?“

Výsledky hlasování:

  • ANO: 2249 hlasů
  • NE: 1128
  • Neplatných hlasů: 71

„Je to hořké vítězství,“ reagoval na výsledky zmocněnec přípravného výboru referenda Tomáš Bílek. „Výsledek je jasný, chybělo málo, aby bylo referendum závazné. Rozhodnutí zůstalo na politicích, což jsme nechtěli,“ dodal.

Iniciativa Za Náměstí VM volající po referendu vznikla poté, co zastupitelé odmítli rekonstrukci centra města podle návrhu architekta Davida Mikuláška, jehož návrh ocenila jako nejlepší v architektonické soutěži odborná komise v čele s Davidem Vávrou (dočtete se zde).

Opoziční zastupitelé díky několika přeběhlíkům z vládnoucí koalice rozhodli o tom, že budou jednat místo Mikuláška s druhým v pořadí, architektem Miroslavem Cikánem.

V září pak zamítli vypsání referenda, přestože aktivisté v petici posbírali zákonem stanovený počet podpisů (o zamítnutí zde). Konání všelidového hlasování tak po stížnosti aktivistů posvětil až krajský soud (o rozhodnutí soudu tady).

Vypsání referenda předtím neúspěšně prosazoval také starosta Radovan Necid, který na konci září po dalších sporech a odvolání několika členů rady rezignoval (podrobnosti zde).

Zastupitelé výsledky referenda projednají poslední říjnový den

Jedna ze dvanácti hlasovacích místností pro referendum byla přímo na Náměstí v kulturním zařízení Jupiter club. Někteří voliči hlasovací místnost pro referendum míjeli, další do ní „zabloudili“ omylem, když si ji popletli s volební místností.

„Byla jsem volit i hlasovat v referendu. Je potřeba se ozvat,“ reagovala na dotaz iDNES.cz žena, která vycházela z Jupiter clubu společně s manželem. Tento volební okrsek zahrnoval právě i obyvatele Náměstí a přilehlých ulic, kterých se bude rekonstrukce nejvíc týkat.

„Zajímá nás podoba Náměstí. Návrhy architektů jsem viděl, na veřejných prezentacích jsem nebyl,“ řekl reportérovi další z hlasujících.

„Upřímně říkám, že jsem se o to extra nezajímala. Spíš mě pobouřila situace na radnici. Podpořili jsme variantu, kterou vybrali v architektonické soutěži odborníci,“ přidala se s názorem jeho manželka.

Ovšem zazněly i názory proti vítěznému návrhu. „Budoucí podoba náměstí nás zajímá. Je nám líto, že se na radnici neshodli. Je to rozhodnutí na dlouhou dobu. Zaškrtla jsem ‚ne‘, líbily se mi víc některé jiné návrhy,“ podělila se o názor další žena.

Zastupitelé projednají výsledky referenda zřejmě už 31. října, když však bude nejočekávanějším bodem volba nového starosty.

„Občané rozhodli, zhruba dvě třetiny chtěly možnost ‚ano‘, k závaznosti chybělo jediné procento. Další vývoj si netroufám předjímat, bude to věc dalšího jednání,“ reagoval místostarosta Josef Komínek.