Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radní na Vysočině odvolali zatčeného ředitele jihlavské nemocnice Veleva

  9:31aktualizováno  9:36
Radní Kraje Vysočina ve čtvrtek ráno odvolali z funkce ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva. Vedení kraje vzalo v potaz jak návrh státního zástupce na uvalení vazby na ředitele, tak rozhodnutí soudu, který tomuto návrhu vyhověl. Velev je jednou z osob zadržených při prověřování podezřelých zakázek nemocnic.
Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Lukáš Velev je od středečního podvečera ve vazbě. Návrhu státního zástupce soud vyhověl. Podle svého právníka skončil Velev ve vazbě z důvodu možného ovlivňování svědků.

Kvůli nastalé situaci se ve čtvrtek ráno mimořádně sešla Rada Kraje Vysočina. Lukáše Veleva z funkce ředitele nemocnice odvolala.

„Vedení kraje vzalo při svém rozhodování v potaz jak návrh státního zástupce na uvalení vazby na ředitele Veleva, tak rozhodnutí soudu, který tomuto návrhu vyhověl,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

„Kraj Vysočina je jako zřizovatel povinen zajistit řádné řízení a fungování nemocnice tak, aby se situace nijak negativně nedotkla zajištění zdravotní péče a souvisejících služeb, které nemocnice poskytuje,“ dodala.

Do funkce ředitele organizace byl radou jmenován osmapadesátiletý dosavadní technický náměstek ředitele Alexander Filip. V Nemocnici Jihlava působí s přestávkami od roku 1997.

„Chtěl bych pokračovat v tom, co je rozpracované. Máme spoustu započatých projektů a vizí, které bych chtěl dotáhnout. Mezi ty nejvýznamnější projekty, bude patřit výstavba pavilonu geriatrie a následné péče. Je to investice za téměř dvě miliardy korun, která by měla začít příští rok,“ nastínil Filip. Přiznal, že byl jmenován na dobu určitou do výběrového řízení a že žádné personální kroky nechystá.

Kraj posílá do nemocnice kontrolu

Vedení kraje zároveň posílá do nemocnice kontroly. „Už jsem zadal mimořádnou kontrolu, která bude v jihlavské nemocnici probíhat. V řádu dnů budeme mít nějaký harmonogram. Chceme si zkontrolovat procesy, které probíhaly u projektů, které si hlavně administrovala nemocnice sama,“ vzkázal náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nepředpokládá objevení množství problémů, kontrolní mechanismy byly podle něj nastaveny správně a celé procesy odpovídaly tomu, co vyžadovala EU. „Ale pro jistotu vše necháme zkontrolovat. V kontrolní skupině budeme mít nejenom lidi z odboru kontroly a zdravotnictví, ale chceme tam mít i bioinženýra, který by zkusil posoudit i zadávací podmínky,“ přiblížil Novotný.

Tyto procesy chce Kraj Vysočina zkontrolovat i v jiné nemocnici. „Která to bude, si vybereme namátkou. Zadání je takové, že by to měla být nemocnice, která v tuto chvíli nepodléhá kontrole. Každý rok totiž kontrolujeme v těchto procesech minimálně dvě nemocnice,“ dodal náměstek hejtmana.

„Zakázky, které byly medializované jsou dávno dokončené, přístroje jsou tady i fyzicky. Teď se jenom dělá vyúčtování s EU a ta rozhodne, jestli některé budou proplacené či ne, ale to bude až na základě vyšetřování policie. Bude to zřejmě běh na dlouhou trať,“ podotkl k tomu Alexander Filip.

Nechápeme to, diví se vedení nemocnice

Jihlavská nemocnice na svých webových stránkách ve čtvrtek dopoledne zveřejnila obsáhlé vyjádření, v němž se za Veleva postavila.

„Našeho ředitele Lukáše Veleva, který řídí nemocnici již čtrnáct let, známe jako energického a pracovitého člověka, za jehož působení Nemocnice Jihlava prošla fází stabilizace a následně nebývalého rozkvětu. Dokázal přetvořit nemocnici do formátu krajské centrální nemocnice,“ píše se v úvodu statě.

Jeho vyšetřování kolegové z vedení zařízení nechápou. Zmiňují, že policie nemocnici nepodala žádné vysvětlení. Připomínají, že při svém hodnocení vychází pouze z dlouholeté zkušenosti s Velevem a z informací v médiích.

„Tak jak jej známe, nedovedeme si představit, že by se obohacoval na úkor nemocnice. Veškerá výběrová řízení na vybavení přístroji, léky a zdravotní pomůcky za celá léta jeho působení, probíhala transparentně dle zákona a pod kontrolou orgánů zřizovatele vždy ve prospěch nemocnice,“ zdůrazňuje mimo jiné vedení nemocnice. Pacienty pak uklidňuje, že současná situace nebude mít žádný vliv na kvalitu péče.

Škoda je zatím vyčíslena na milion eur

Veleva policie stíhá spolu s dalšími devíti lidmi kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu a techniky. V kauze je obviněn například i bývalý generální ředitel ústecké Krajské zdravotní Petr Malý, kterého představenstvo po jeho zadržení odvolalo z funkce. Ve středu poslal soud do vazby pět z deseti obviněných.

Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu Evropské unie při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí zatím milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Vyšetřuje ho Úřad evropského veřejného žalobce.

Radní Kraje Vysočina se možným odvoláním ředitele jihlavské nemocnice zabývali v krátké době už podruhé. V úterý, den po jeho zadržení policií, ale rázný krok učinit odmítli. „Zatím vyčkáváme. Je to závažná záležitost, my ji rozhodně nebereme na lehkou váhu, ale nechceme nikterak předjímat,“ konstatoval ten den hejtman Vítězslav Schrek. Středečním vzetím Veleva do vazby se však situace změnila.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...