Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud poslal do vazby i obviněné šéfy nemocnic v kauze krajských špitálů

  9:11aktualizováno  20:16
Soud v údajné korupční kauze uvalil vazbu na bývalého generálního ředitele ústecké Krajské zdravotní (KZ) Petra Malého i šéfa Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Do vazby poslal také podnikatele Tomáše Buriana, který podle informací Deníku N řídil organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky v krajských nemocnicích, a Miroslava Hůserka s Janem Márem, kteří dodávali do nemocnic zdravotnické vybavení.
Policie zasahuje v budově ředitelství Krajské zdravotní. (19. února 2024)

Policie zasahuje v budově ředitelství Krajské zdravotní. (19. února 2024) | foto: Miloslava Hálová, MF DNES

Hlavní postavou případu je podle policie majitel pražské společnosti A Pharm Česká republika Tomáš Burian, uvedl server Deník N. Ředitelé KZ a jihlavské nemocnice na základě jeho příkazů podle kriminalistů ovlivňovali veřejné zakázky, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Zakázky uměle navyšovali zhruba o deset procent, které si pak údajně skupina rozdělovala. Burian podle kriminalistů členům skupiny vyhrožoval násilím nebo postihem od spřátelených policistů.

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ve středu uvedl na webu policie, že detektivové NCOZ při 37 domovních prohlídkách zadrželi zhruba sedm milionů korun v hotovosti a další údajné výnosy z trestné činnosti na bankovních účtech.

Podezřelí jsou obvinění z přijetí úplatku, podplacení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, legalizace výnosů z trestné činnosti, poškození finančních zájmů Evropské unie a účasti na organizované zločinecké skupině. Hlavním organizátorům hrozí až 16 let vězení.

Mám ho rád, ale odvolání bylo nutné, říká šéf nemocnic o zadrženém řediteli

Státní zástupce navrhl uvalit vazbu na pět z deseti obviněných a bylo mu vyhověno. „Obvodní soud pro Prahu 9 vyhověl ve všech případech mým návrhům na vzetí obviněných do vazby,“ uvedl žalobce Lukáš Jindra. Rozhodnutí však podle něj ještě nenabyla právní moci. Obvinění si podali stížnost nebo ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Velev podle svého právníka skončil ve vazbě z důvodu možného ovlivňování svědků. Soud v případě Petra Malého vyhověl návrhu státního zástupce, uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová, a zhodnotil, že by mohl Malý ovlivňovat svědky. Státní zástupce ani advokát bývalého ředitele nechtěli rozhodnutí komentovat.

Ve vazební věznici již skončil podnikatel Tomáš Burian. „Klient byl vzat do vazby. Zvážíme podání stížnosti,“ řekl novinářům po skončení vazebního jednání Burianův advokát Radek Jilg. Soud podle něj poslal podnikatele do vazby ze všech tří možných důvodů, tedy že by mohl uprchnout, ovlivňovat svědky i pokračovat v páchání trestné činnosti.

Burian se podle svého právního zástupce necítí vinen a doufá, že se to u soudu prokáže. „Jsme úplně na začátku trestního procesu. Bude to složitější, delší proces,“ uvedl Jilg.

Soud poslal do vazby i třetího obviněného, podnikatele Miroslava Hůserka, mohl by ovlivňovat svědky či opakovat činnost.

NCOZ zasahovala na vedení nemocnic Ústeckého kraje a v Jihlavě, zadržela dva ředitele

Čtvrtý obviněný, na kterého byla uvalena vazba, Jan Mára si proti rozhodnutí podal na místě stížnost. Důvody pro uložení vazby byly podle jeho advokáta Lukáše Eichingera hraniční.

Podnikatel podle svého právníka vinu odmítá. „Myslím, že s tou věcí nemá prakticky nic společného. Jak on sám řekl, naletěl na špatné lidi a včas nerozeznal, co vlastně činí,“ prohlásil advokát.

Policie v pondělí zasahovala v sídlech krajských nemocnic a začala trestně stíhat deset lidí včetně generálního ředitele a manažerů zadavatele a šéfů dodavatelů zdravotnické techniky. Kvůli tomu, že byla dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj, se případu ujal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).

Policie podle něj zatím zdokumentovala škodu ve výši milion eur, tedy asi 25 milionů korun. Vyšetřování ale nadále pokračuje a suma nemusí být konečná.

EPPO tvrdí, že organizovaná skupina nejméně od roku 2022 systematicky manipulovala s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Šlo například o operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Skončí Velev jako ředitel?

Představenstvo Krajské zdravotní v pondělí večer odvolalo generálního ředitele Malého. Rada Kraje Vysočina se ve čtvrtek mimořádně sejde, aby řešila situaci v Nemocnici Jihlava. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) ČTK řekl, že není možné, aby osoba vazebně stíhaná řídila nemocnici, předjímat kolektivní rozhodnutí rady kraje o odvolání ředitele ale nechtěl.

Návrh na vazbu a její potvrzení soudem jsou podle něho závažnými argumenty pro odvolání, i když je nutné myslet na presumpci neviny. Předpokládá, že prokazování a obhajoba může trvat dlouhou dobu, protože v kauze je stíháno víc lidí.

„A my prostě musíme zajistit chod nemocnice včetně managementu tak, aby nemocnice plnila všechny své funkce a zároveň nepochybila v nějakých dalších věcech, co se týká všech správních a obchodních činností,“ řekl Schrek. Tudíž pokračování Veleva ve funkci ředitele není jisté.

Podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na pondělní policejní zásah zastavilo financování projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun. Nemocnice zatím informace o zastavení dotací nemají.

19. února 2024

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...