Rekonstrukci kulturního domu v Přibyslavi prodlužují různé neočekávané skutečnosti, které stavebníci za pochodu řeší. Budova byla stavěna amatérsky v socialistické Akci Z. Výraznou částku proto ukrojí i z letošního rozpočtu čtyřtisícového města.

Rekonstrukci kulturního domu v Přibyslavi prodlužují různé neočekávané skutečnosti, které stavebníci za pochodu řeší. Budova byla stavěna amatérsky v socialistické Akci Z. Výraznou částku proto ukrojí i z letošního rozpočtu čtyřtisícového města. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Přibyslav při tvorbě rozpočtu kouzlila s čísly. Upraví sportovní halu i skládku

  • 0
Obecní rozpočet, kde výdaje více než dvojnásobně převyšují příjmy? Pro Přibyslav žádný problém, zdejší zastupitelé takový finanční plán schválili. Byť je za ním trocha kouzlení s čísly, čtyřtisícové město si to bez problémů může dovolit. Na účtech mu leží vyšší desítky milionů.

Příjmy ve výši 109 milionů korun, výdaje za astronomických 240 milionů. Tak chce letos Přibyslav hospodařit. Obrovský schodek plánuje pokrýt penězi našetřenými z minulých let. „Na účtech máme asi 190 milionů korun,“ svěřil se starosta Martin Kamarád.

Tak hluboko sahat do úspor ale nebude potřeba. Reálné výdaje budou určitě mnohem nižší. Celková suma 240 milionů korun je totiž jen trikem s čísly.

„Do výdajů zahrnujeme veškeré připravované investice v plné výši. Nepředpokládáme, že by se všechno podařilo během jednoho roku udělat. Některé akce jsou už nyní rozložené do více let,“ vysvětlil starosta města, který ale i tak očekává na konci roku schodek.

A podobná situace je i s příjmy. Mezi ně nejsou dosud započítané žádné dotace. Ty ještě město zúčtované nemá, na některé z investic je ale už má přislíbené.

Jednou z nejdůležitějších investic letošního roku bude rekonstrukce sportovní haly. Ta by měla stát kolem 16 milionů korun. „Půjde o obnovu střechy a skleněného průčelí budovy, halu mimo jiné i zateplíme,“ přiblížil Kamarád. Sportovní hala tak zůstane od dubna do konce srpna zavřená. Oddíly a školy, které ji využívají, budou muset hledat náhradní prostory. Děti budou více cvičit venku.

Oprava haly bude podobná rekonstrukci kulturního domu. Tam se také začalo střechou, průčelím a zateplením. Nakonec se ale ukázalo, že objekt je v horším stavu a práce se protáhly a prodražily. Končit mají instalací nového vnitřního vybavení letos na jaře. I to z rozpočtu ukrojí miliony.

Další vysoké výdaje Přibyslav plánuje do rekultivace části skládky a sběrného dvora, zateplení jednoho z městských bytových domů nebo napojení místní části Hřiště na kanalizaci.

11. listopadu 2023