Takto přibyslavskou sklárnu Valner Glass poničil oheň. Fotografie zveřejnil...

Takto přibyslavskou sklárnu Valner Glass poničil oheň. Fotografie zveřejnil podnik na svém facebookovém profilu dva dny po ničivém požáru. | foto: Valner Glass

Vyhořelá sklárna v Přibyslavi vyrábí v pronájmu, pomůže jí i sbírka

  • 0
Přibyslavská sklárna Valner Glass, jejíž provoz 25. července vyhořel, může dál vyrábět díky spolupráci s okolními sklárnami. Ve prospěch sklárny funguje i veřejná sbírka. Reakce lidí skláře z rodinného podniku dojala. Příčina vzniku požáru však dosud známá není.

Majitelé firmy, otec a syn Valnerovi, původně přemýšleli i o ukončení podnikání. Teď plánují obnovu výrobních prostor, který kromě nové technologie potřebuje i střechu.

Jednatel David Valner si váží nejen veřejné sbírky organizované Alenou Jouklovou z přibyslavské cukrárny Fontána, ale i nabídek skláren na pronájem provozů. „Domluvili jsme se v jedné sklárně ve Žďáru nad Sázavou, která je vzdálená jen 15 kilometrů. Spolupráce je ale zatím v počátku,“ řekl Valner.

Zakázek má firma podle něj hodně a nejlepší by pro ni a 14 jejích zaměstnanců bylo vyrábět znovu pět dní v týdnu.

U požáru, který ve sklárně vypukl 25. července večer, zasahovalo osm jednotek hasičů. Proč začalo hořet, dosud není jasné. „Oficiální zpráva o příčině požáru se škodou asi dva miliony korun ještě není k dispozici,“ řekl jednatel firmy.

Podle něho zůstala poničená budova a hlavní provoz na hutní zpracování skla. Vyrábět tak budou muset jinde. „Provoz na další zpracování, jako je broušení a balení, zůstal zachovaný,“ řekl Valner.

Možnost pomoci sklárně a její formu bude projednávat přibyslavská radnice. Podle starosty Martina Kamaráda osloví firmy, které se pravidelně účastní Mlékárenských dní v Přibyslavi a dostávají ceny, které sklárna vyrábí.

„Musíme taky zvážit, jak se připojí, nebo nepřipojí město. Uvidíme, co bude všechno potřeba,“ řekl Kamarád.

Přibyslavská společnost Valner Glass vyrábí hutní sklo. V roce 2013 vytvořila poháry pro novoměstské mistrovství světa v biatlonu, v její dílně vznikly o rok později i medaile pro účastníky zimní olympiády dětí a mládeže.