(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Jízda v protisměru, zátaras, střílení. Řidič na kokainu prchal policii

  • 10
Luxusního mercedesu ukradeného v Lucembursku si ve čtvrtek všimli policisté na dálnici D1 na Vysočině. Začala tak honička se zdrogovaným litevským šoférem, kterého hlídky chytily na Žďársku. Šofér při pronásledování najížděl na policisty a také narazil do jejich vozu. Při honičce se střílelo a vzlétl i vrtulník.

Dramatické momenty se začaly odehrávat ve čtvrtek kolem poledne. Tou dobou začali policisté na vysočinské části dálnice D1 ve směru na Brno pronásledovat mercedes. Databáze jim ho hlásila jako ukradený v Lucembursku.

Řidič však vůbec neměl v úmyslu zastavit. Nereagoval na výzvy, sešlápl plyn a ujížděl. Z dálnice sjel za Velkým Meziříčím, prosvištěl městem a ujížděl směrem na Dolní Radslavice a Březejc.

„Svojí agresivní jízdou ve vysoké rychlosti projížděl kruhovým objezdem ve městě v protisměru a bezprostředně tak ohrožoval ostatní účastníky provozu,“ popsala mluvčí policie Dana Čírtková.

Do pronásledování policisté nasadili všechny dostupné hlídky. Na silnici dokonce ze služebních vozů vytvořili zátaras. Šofér mercedesu na policisty najížděl a zátaras prorazil, pak pokračoval ve zběsilé jízdě.

V lese se šofér skrýval tři hodiny, hledali ho psi i vrtulník

Při dalším pronásledování policisté dokonce na vůz stříleli. Přesto se jim vzdálil.

Před Ronovem šofér zastavil a utekl do lesa. Okamžitě po něm začali pátrat psovodi i vrtulník. Policisté nevěděli, zda muž není ozbrojený a tak raději zastavili provoz na nedaleké hlavní silnici číslo 37 a kontrolovali všechna projíždějící vozidla.

Muže se podařilo najít zhruba po třech hodinách. „Mělo by se jednat o devětadvacetiletého státního příslušníka Litvy. Na definitivním ověření jeho totožnosti ale kriminalisté ještě spolupracují s kolegy z odboru cizinecké policie,“ dodala Čírtková.

Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní, pozitivní byl však test na drogy, konkrétně na kokain.

Kriminalisté proto muže podezírají z násilí proti úřední osobě a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Na policejní octavii, kterou řidič poškodil, když prorazil zátaras, vznikla škoda 30 tisíc korun.