(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Řidič kamionu jel na kartu jiného šoféra, hrozí mu dva roky vězení

  • 6
Na kartu jiného řidiče jel v sobotu ráno šofér slovenského kamionu. Policisté ho odhalili na dálnici D1 u Velkého Meziříčí. Musel zaplatit stotisícovou kauci a podle nových pravidel spáchal trestný čin a půjde před soud. Za zásah do počítačového systému mu nyní hrozí až dva roky vězení.

Zásah do tachografu ve velkých vozidlech je trestným činem od loňského května. Precedentní stanovisko tehdy vydal Nejvyšší správní soud. Před soud od té doby policisté poslali už několik řidičů, kteří tento prohřešek spáchali.

Sedmačtyřicetiletý Slovák, jehož hlídka kontrolovala v sobotu ráno na dálničním odpočívadle, bude dalším z nich. „Cizinci hrozí trest odnětí svobody v trvání až dvou let, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Šoféra jedoucího směrem na Brno si před 139. kilometrem policisté vyhlédli po osmé hodině ráno. Na odpočívadle jej zastavili a vyzvali k předložení dokladů. Při kontrole záznamu z tachografu ihned našli nesrovnalosti.

„Řidič v sobotu 25. srpna v době od 5:13 do 8:16 hodin použil k jízdě s nákladní soupravou kartu jiného řidiče a tato karta byla vložena do digitálního tachografu,“ sdělila mluvčí.

Cizinec tak spáchal trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Událost policisté vyšetřují ve zkráceném přípravném řízení, řidiči už sdělili podezření a v dohledné době předají případ soudu.

Zároveň už uložili slovenskému dopravci nejvyšší možnou kauci ve výši sto tisíc korun. Tu policisté ukládají proto, aby se firma a její řidič nevyhýbali dalšímu vyšetřování a projednávání jejich prohřešku.

Ošálit elektronické záznamové zařízení se na českých silnicích a dálnicích různými způsoby pokoušejí většinou řidiči ze zahraničí. Snaží se tím vyhnout povinným bezpečnostním přestávkám a jet déle, než zákon dovoluje. Policie je vůči těmto snahám nekompromisní, únava za volantem je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.