Turci v rakouské dodávce v nevyhovujících hygienických podmínkách převáželi...

Turci v rakouské dodávce v nevyhovujících hygienických podmínkách převáželi celkem 520 kilogramů nelegálně poraženého skopového masa. | foto: Celní úřad Kraje Vysočina

Policisty zarazil zápach, Turci v dodávce pašovali půl tuny skopového

  • 16
Netradiční prohřešek museli řešit celníci na Vysočině. Policisté je přivolali k prohlédnutí dodávky, kterou zastavili na 153. kilometru D1. Udivil je totiž zápach, který se z vozu cizinců šířil.

Příslušníci cizinecké policie dodávku Citroën Jumper zastavili v neděli dopoledne mezi Velkou Bíteší a Velkým Meziříčím. Mířila z Brna na Prahu. Vůz nesl rakouskou registrační značku, řidič a spolujezdec byli z Turecka.

Hlídku po otevření vozu zarazil zápach, který se z útrob linul. Kvůli podezření z porušení hygienických a veterinárních předpisů proto policisté na místo přivolali celníky, kteří zrovna poblíž kontrolovali zaplacení mýtného.

„Po otevření zadních dveří bylo v dodávce napočítáno pětadvacet kusů jatečně upravených těl jehňat, jedna stažená ovce a jedna koza. Dohromady se jednalo o 520 kilogramů masa,“ popsal mluvčí celníků na Vysočině Richard Zeman.

Veškeré maso bylo neznámého původu. Řidič tvrdil, že zvířata byla poražena na jedné farmě na Přibyslavsku, odkud v sobotu dodávka putovala do Brna a následně v neděli do Prahy. Jenže posádka k tomu neměla razítka zdravotní nezávadnosti ani doklady o nabytí.

Těla zvířat byla rovněž přepravována v neodpovídajících hygienických podmínkách při teplotě devíti stupňů nad nulou.

K dodávce byl povolán i inspektor Krajské veterinární správy. Ten pověšené kusy skopového barvou znehodnotil a rozhodl o jejich likvidaci v kafilerii.

„Podle sdělení veterináře šlo o největší záchyt nelegální přepravy živočišných produktů v kraji Vysočina za rok 2019,“ dodal Zeman.