Sníh zkomplikoval dopravu na D1, levý pruh ve směru na Brno stojí kvůli nehodě...

Sníh zkomplikoval dopravu na D1, levý pruh ve směru na Brno stojí kvůli nehodě kamionu. (2. prosince 2022) | foto: ŘSD ČR

Dálnice D1 dnes už poněkolikáté stála. Kamiony nemohly vyjet stoupání

  • 91
Dálnice D1 byla dnes vinou napadaného sněhu opakovaně zablokovaná. Naposledy na 78. kilometru ve směru na Brno. Celou šíři dálnice zabíraly kamiony, které nemohly vyjet stoupání. Na místo zasahoval sypač. V sobotu už to bylo několikáté přerušení provozu, dopoledne se kolona táhla dokonce 20 kilometrů.

„Dálnice D1 zase stojí. Kamiony zablokovaly celou šíří na 78. km směr Brno, nemohou vyjet ve stoupání. Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov musí k místu dostat sypač z protisměru, aby kopec rozsolil a kamiony mohly vyjet. Jde o jejich velkou bezohlednost, když jedou v levém jízdním pruhu,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková předtím, než byl daný úsek posypán solí.

Více na Počasí iDNES.cz

Na dálnici D1 na kilometru 90,5 ve směru na Prahu byl odpoledne po nehodě omezený provoz, auta jezdila jedním pruhem. Při nehodě osobního auta s přívěsem, jež kolem 12:30 narazilo do svodidel, se dva lidé lehce zranili, sdělila novinářům krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. D1 byla neprůjezdná několik hodin po ranní nehodě kamionu u Humpolce na 97. kilometru směrem na Brno.

Vznikla kolona dlouhá až 20 kilometrů, situaci komplikovali neukáznění řidiči kamionů, blokovali i levý jízdní pruh. Policie obnovila provoz na D1 u Humpolce dnes v 10:30.

Policie zaznamenala od rána kolem 20 nehod, řekla Čírtková před 14:00. „I když silničáři na D1 stále dokola prohrnují, sníh zůstává ležet na tělese dálnice,“ popsala Čírtková kolem 10:30. Při ranní nehodě kamionu se nikdo nezranil.

Problémy se sjízdností jsou na celé Vysočině. Napadlo až 40 centimetrů sněhu, silničáři ho odklízeli celou noc, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny Dalibor Tomšů.

Místy se budou v kraji podle meteorologů tvořit sněhové jazyky, později lokálně i závěje. Na silnicích je led se sněhem, místy stojí nákladní auta, provoz pro osobní auta je pouze se zvýšenou opatrnosti, uvedla policejní mluvčí. Sníh padal celou noc, napadlo 30 až 40 centimetrů. Za noc vyjeli silničáři s veškerou technikou.

V kraji je v sobotu zataženo se sněžením, většinou vydatným. Nejvyšší odpolední teploty od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Přes den může napadnout deset až 20 centimetrů nového sněhu, místy se budou tvořit sněhové jazyky, také závěje.

,