Při rodinném festivalu Blue Style Prima Fest v Šiklandu ve Zvoli u Penštejna...

Při rodinném festivalu Blue Style Prima Fest v Šiklandu ve Zvoli u Penštejna mohly děti malovat na živého poníka. Ochránci upozorňují, že se mohlo jednat o týrání zvířete. | foto: Facebook Stop týrání - tvrdší tresty

Malování na poníky dětem dovolily brigádnice, Šikland jim dal výpovědi

  • 408
Víkendové malování na poníky v areálu Šiklova mlýna, které pobouřilo veřejnost, nebylo oficiální součástí programu. Pomalovat zvířata barvami dovolily dvě brigádnice. Zábavní areál je okamžitě propustil a za incident se omluvil. Poníci jsou podle veterináře v pořádku.

„Kreslení na poníky nebylo oficiálním stanovištěm,“ sdělilo vedení Šiklandu ve zprávě, kterou na svém facebookovém profilu zveřejnilo v pondělí večer.

„Za tuto chybu přebíráme zodpovědnost, i když celá situace vznikla neplánovaně a spontánně, kdy dvě brigádnice dovolily dětem hrát si u poníků s dětskými barvami na obličej,“ uvedlo vedení zábavního areálu nedaleko Zvole na Žďársku.

Ze zveřejněné zprávy vyplývá, že se jednalo o chybu jednotlivců, za níž už byli potrestáni. „Po prošetření celé záležitosti jsme s nimi (brigádnicemi - pozn. red.) rozvázali pracovní poměr a programovému řediteli i vrchnímu ošetřovateli jsme uložili peněžitou pokutu,“ píše se v dokumentu.

Areál zároveň přiložil veterinární zprávu. Oba šestnáctileté poníky Robina Froma a Anyla, kteří se proměnili v malířské plátno, nechal hned v pondělí preventivně vyšetřit.

„Nevykazují žádné odchylky od klinických parametrů hodnot, co se týče psychického a fyzického stavu. Fyziologické hodnoty zvířat jsou v normě, zvířata nevykazují žádné známky stresu,“ píše se mimo jiné ve zprávě.

Tragédie u výletního vláčku

V zábavním areálu Šiklův mlýn zemřel pětiletý chlapec pod koly vláčku (14. 7....
V zábavním areálu Šiklův mlýn zemřel pětiletý chlapec pod koly vláčku (14. 7....

Uplynulý víkend nebyl pro zábavní areál Šiklův mlýn ani v nejmenším šťastný. V sobotu zahynul pod koly výletního vláčku pětiletý chlapec. Policie případ vyšetřuje a průběh incidentu prozatím odmítá komentovat. Podle vedení areálu chlapec s matkou z vláčku vystupoval předčasně.

„Z informací, které mám, vláček zastavil na křižovatce a dával přednost. V tom okamžiku maminka odháčkovala bezpečnostní řetízek a pustila dítě ven. V té chvíli se vláček rozjel,“ popsal majitel areálu Libor Šikl.

K sobotní nehodě se vedení areálu nechce už nikterak vracet. „Kontaktovala nás rodina zesnulého chlapce, abychom jim pomohli zastavit tlak, který plyne z médií a internetových diskuzí. Proto jsme se rozhodli uzavřít všechny komentáře týkající se sobotní tragédie a na přání rodiny budeme mazat příspěvky nově vzniklé. Prosíme, respektujte to kvůli matce dítěte,“ vzkazuje na Facebooku Libor Šikl s tím, že Šikland zároveň zahájil detailní bezpečnostní prověrku veškerých služeb v areálu.

V dokumentu zároveň veterinární lékař potvrzuje, že jsou všechna zvířata na Šiklově mlýně chována ve vyhovujících podmínkách pro daný druh a jsou na zdejší provoz zvyklá. Navíc mají nepřetržitý přístup k vodě a potravě.

„Chceme vás ujistit, že se u nás nikdy nic podobného nebude opakovat,“ slíbilo vedení Šiklandu. „Za celou situaci se omlouváme,“ dodalo.

Malováním na bílé poníky při rodinném dnu se o víkendu na sociálních sítích chlubili někteří rodiče. Příspěvky doplněné fotografiemi okamžitě vyvolaly vlnu odporu u mnoha dalších lidí.

„Je mi smutno! Poníci celý den stojí na jednom místě a děti na ně chodí kreslit, rodiče oceňují, jak poníci drží… Děti by se měli učit úctě ke zvířatům,“ píše se na facebookovém profilu STOP týrání - tvrdší tresty.

„Co to má sakra za smysl, kreslit na živé zvíře? Ať jim rodiče vystřihnou poníka z papíru,“ podivuje se pod příspěvkem uživatelka se jménem Elis Šimandlová. „Podat na ně okamžitě trestní oznámení pro týrání zvířat,“ vyzývá tamtéž Vladimír Olšanský.

Podle odborníků ale pomalováním zvířata nikterak neutrpěla. Šlo o barvy, které se běžně používají na dětský obličej a jdou snadno smýt. „Pokud ho děti jen popatlali a pak umyli, je to, jako když vezmete šampon a pak ho opláchnete,“ vyjádřil se například ošetřovatel jihlavské zoologické zahrady Martin Slepica.

Záběry z místa nehody výletního vláčku:

14. července 2018

Zábavní areál Šiklův mlýn u Zvole na Žďársku.

Zábavní areál Šiklův mlýn u Zvole na Žďársku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz