ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Žďár připravuje velkou výměnu pouličních lamp za úspornější LED svítidla

  • 1
Velká rekonstrukce veřejného osvětlení čeká řadu ulic ve Žďáře nad Sázavou. Dosavadní sodíkové výbojky nahradí tam, kde k výměně doposud nedošlo, moderní a úspornější LED svítidla. Radnice tím ušetří za elektřinu statisíce korun ročně a dojde rovněž k eliminaci nežádoucího světelného smogu.

„Důvodem, proč se k této akci přistupuje navzdory letošnímu nelehkému a finančně velmi náročnému roku, je hlavně dotace z Národního programu Životní prostředí, na kterou se městu povedlo dosáhnout,“ vysvětlila místostarostka Romana Bělohlávková.

Na výměnu svítidel, včetně demontáže těch původních, obdrží Žďárští podporu 4,3 milionu korun, což pokryje velkou část z celkových nákladů ve výši zhruba 5,6 milionu. Renovace, která se týká celkem 373 kusů svítidel ve městě, bude provedena převážně ve čtvrti Vysočany a Stalingrad.

„Konkrétně půjde například o ulice Polní, Srázná, část ulice Lesní a Sychrovy. Bude také obměněno takřka celé sídliště Libušín, včetně svítidel okolo cyklistické stezky. Co se týče Stalingradu, tam rekonstrukce proběhne od Brodské ulice směrem dolů k řece Sázavě,“ vyjmenovala některé lokality Bělohlávková. Nová světla budou podle ní osazena rovněž v Jungmannově ulici.

Na konci roku bude LED svítidel už většina

Renovace by měla být hotová již do konce letošního listopadu. Půjde totiž pouze o výměnu samotných svítidel, sloupy stávajících lamp zůstanou v původní podobě.

„Podle údajů, které máme k dispozici, by následná úspora energie měla činit 117 megawattů za rok. Když to přepočteme na peníze, ušetří tím naše město 400 tisíc korun ročně,“ konstatovala Bělohlávková. Finanční spoluúčast města tak bude „splacena“ za přibližně tři roky.

„V některých částech Žďáru jsou LED svítidla již nyní, většinou se jedná o nedávno zrekonstruované ulice. V současné době ale stále ještě převažují oranžově svítící sodíkové výbojky,“ doplnil žďárský starosta Martin Mrkos. Po podzimní výměně už ale bude modernějšími LED světly osazena většina ulic ve městě.

Na osvětlení parkoviště využijí solární energii

Variantu veřejného osvětlení, která je šetrnější k životnímu prostředí i k městské kase, zvolili rovněž ve Velkém Meziříčí.

„Rada města schválila uvolnění částky ve výši 420 tisíc korun na pořízení šesti stožárů pro celkem dvanáct solárně napájených svítidel,“ informoval meziříčský starosta Alexandros Kaminaras.

Lampy mají zajistit ozáření odstavného parkoviště v areálu bývalého Svitu poblíž Náměstí hlavně v průběhu zimních měsíců, kdy jsou kratší dny.

„Pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale následný provoz je zdarma. Z dlouhodobého hlediska se jedná o ekonomicky úspornější možnost osvětlení veřejné plochy, než jsou tradiční pouliční lampy,“ uvedla Zuzana Najtová z meziříčské radnice. Dodala také, že město ještě ušetří výdaje za výkopové práce, k solárnímu osvětlení totiž nevedou podzemní kabely.