Šestašedesátiletý Hynek Jurman je profesí strojní inženýr, dlouhé roky pracoval v bystřickém informačním centru, napsal přes třicet knih a na dalších se podílel jako spoluautor. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Partyzáni nebyli jen ti hodní, lidé se jich báli jako gestapa, líčí badatel

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Emoce vzbudila před lety kniha Jak to bylo s partyzány, kterou napsal Hynek Jurman alias Bořivoj Nebojsa. Příběhy z druhé světové války vycházely v roce 1995 jako seriál v regionálním týdeníku, tři roky nato se objevilo první knižní vydání, v roce 2002 druhé. Nyní je s odstupem dvaceti let na pultech rozšířené třetí a neméně kontroverzní vydání.

I nyní Hynek Jurman vydal knihu pod pseudonymem „Odtajnil jsem se ale už v roce 1992, protože ve Velkém Meziříčí vyšel slovník spisovatelů, kde byl můj pseudonym uveden. Takže když mě někdo obviňuje, jako třeba pan historik Břečka, že jsem se skrýval, je to směšné. Bylo to spíš z hecu, abych měl chvíli klid, než to zjistí úplně všichni,“ líčí spisovatel ze Štěpánova nad Svratkou.

A jaké výhrady má k druhému odboji? Daly by se shrnout tak, že se po osvobození vynořily desítky tisíc partyzánů. Ve skutečnosti však bojovalo nemnoho statečných.

Jsem rád, že ČSBS vedený Vodičkou konečně nedostal příspěvek ze státního rozpočtu. Tahle komunistická a proruská organizace si nezaslouží ani halíř.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se