Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekordní rozpočet Brodu míří na rekonstrukci ulice, hřiště i stadionu

  8:43
Další rok, oprava další stěžejní ulice. Zatímco v předchozích letech se rekonstruovala Chotěbořská nebo část Havlíčkovy, v roce příštím bude na řadě Dobrovského. Vyplývá to z rozpočtu Havlíčkova Brodu, jejž schválili zastupitelé. A rozpočet to bude rekordní, zastupitelé plánují výdaje ve výši 980 milionů.

„V Dobrovského ulici se bude kompletně měnit povrch včetně všech podkladních vrstev. Půjde o celý úsek od Pražské ulice po Husovu včetně chodníků, osvětlení a parkovacích míst,“ informoval místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

Dobrovského ulice je jednou z nejdůležitějších v širším centru města. Navazuje na Horní ulici vedoucí severním směrem z Havlíčkova náměstí. Je to spojnice centra a sídliště Výšina. Denně jí projedou tisíce řidičů. Jezdí tudy i městské autobusy. V ulici navíc sídlí pivovar.

Město v příštím roce nechá ulici kompletně opravit. Ještě nikdy se tak nestalo, vždy se při výměnách inženýrských sítí obnovil jen kousek. Ve vozovce tvořené žulovými kostkami jsou časté prohlubně a mohutné hrboly. Zvlněné jsou i chodníky, lemují je vykloněné obrubníky. „Ulice bude kompletně předlážděna. I po opravě se na ni žulové kostky vrátí, asfaltem je nahrazovat nebudeme,“ konstatoval Honzárek.

Jeden čas o tom vedení města uvažovalo kvůli těžkým vozům mířícím z pivovaru. Ten ale bude stavět nový nájezd do Masarykovy ulice a současný hlavní vjezd do areálu z Dobrovského ulice přestanou nákladní vozy využívat.

„Tlačíme na to, aby se rekonstrukce celé ulice stihla během jednoho roku,“ doplnil starosta Zbyněk Stejskal (ODS). Na Dobrovského bude v roce 2025 navazovat rekonstrukce sousední uličky Barbory Kobzinové a krátkého úseku ulice P. F. Ledvinky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Rekonstrukce Dobrovského ulice bude v příštím roce investiční akcí, která život a dopravu v Brodě ovlivní nejvíce. To je také jeden z důvodů, proč se nebude podobně důkladně opravovat už žádná další městská ulice.

„Jednu rekonstrukci si naplánovalo i Ředitelství silnic a dálnic. To chystá velkou opravu Lidické ulice. Působit ještě větší dopravní komplikace už nechceme,“ vysvětlil Libor Honzárek. Až do roku 2025 je tak odloženo dokončení rekonstrukce Havlíčkovy ulice.

Oprava Dobrovského ulice by podle odhadů měla přijít na nejméně 35 milionů korun. V rozpočtu, který na svém posledním zasedání schválili brodští zastupitelé, je jednou z největších položek.

Schodek a našetřené peníze

Osmiciferných částek je však ve schváleném rozpočtu několik. I proto je rozpočet na rok 2024 pro Brod doposud rekordní. Výdaje jsou plánované ve výši 980 milionů korun. Příjmy mají dosáhnout 920 milionů. Schodek má být kryt penězi našetřenými z minulých let.

Vedení města rovněž věří, že schodek bude jen dočasný, než bude proplacena dotace na dvě největší akce, tedy na budování nových tříd v základních školách V Sadech a Konečná. Obě investiční akce v součtu za 165 milionů korun začaly už na podzim. V příštím roce bude hotova většina prací. Dotace by měly pokrýt skoro polovinu nákladů.

Nové parcely Na Nebi

Další výrazná investice příštího roku se týká bydlení. Připravit chce město nové stavební parcely v lokalitě Na Nebi v Reynkově ulici. Těch bude celkem sedmadvacet, na všech mají stát typizované řadové domky. Stavebníky v této lokalitě bude město držet na velmi krátké uzdě, poprvé uplatní takzvaný regulační plán.

Další dva vysoké výdaje půjdou do sportu. Za bezmála 50 milionů korun se bude upravovat ledová plocha zimního stadionu v Kotlině. Práce by zhotovitel měl stihnout v letní přestávce mezi hokejovými sezonami.

„Betonová plocha pod ledem není rovná. Tloušťka ledu kolísá mezi třemi a osmi centimetry, což klade zvýšené nároky na dodávku energií pro chlazení. Kvůli propadům plochy a průhybům není možné dokonale vyčistit potrubí. A nečistoty brání plynulému průtoku chladicího média,“ popsal Václav Lacina, ředitel technických služeb, jež se o provoz zimního stadionu starají.

Dočkat by se konečně mohla i základní škola Nuselská. Ta už od svého vzniku, několik desítek let, marně vyhlíží venkovní sportovní hřiště. To se má začít stavět, město na něj chce využít pětadvacet milionů z dotace na sportovní zařízení od Kraje Vysočina.

„Bude se jednat o sportoviště, které bude sloužit jak škole, tak veřejnosti. S tím byly spojeny poslední úpravy projektu, aby areál dostal patřičné zázemí. Součástí stavby bude i parkoviště pro 35 aut,“ prozradil Zbyněk Stejskal.

Dokončení Staré radnice

Po více než třech letech bude v první polovině příštího roku dokončena rekonstrukce budovy Staré radnice na Havlíčkově náměstí. Vedení města nechalo přestavět část, kde předtím sídlila krajská knihovna.

Nově upravené prostory nabídnou zázemí pro informační turistické centrum, výstavní část i dva sály pro společenské, kulturní či vzdělávací akce.

„Do budovy se otiskla historie. Zachovává kontinuitu od středověkých dob až po současnost. I proto byla před několika týdny budova zařazena do seznamu národních kulturních památek,“ připomněl Libor Honzárek.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...