Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po válce v šest hodin večer, zní motto veletrhu. Je poctou spisovateli Haškovi

  14:38
Základní škola z Bobrové je přihlášena, Podzimní knižní veletrh tedy může začít. Po třiatřicáté se v Havlíčkově Brodě uskuteční jedna z nejvýznamnějších akcí svého druhu v republice. A po třiatřicáté u toho nebudou chybět děti z městyse na Žďársku. Letos se trh odehraje ve znamení války na Ukrajině a vojáka Švejka.
Podzimní knižní veletrh je rozsahem jedna z největších akcí věnovaných knihám v České republice. V Havlíčkově Brodě se nesetkají jen nakladatelé a vydavatelé, ale už tradičně přijedou i sami spisovatelé. P

Podzimní knižní veletrh je rozsahem jedna z největších akcí věnovaných knihám v České republice. V Havlíčkově Brodě se nesetkají jen nakladatelé a vydavatelé, ale už tradičně přijedou i sami spisovatelé. P | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Už od prvního ročníku nabízí ředitelka knižního trhu Markéta Hejkalová vstupenky školám nejen v Havlíčkově Brodě, ale i v širokém okolí. A opět je o ně enormní zájem. „Prodáme jich takto v předprodeji přes tisíc,“ říká.

Každý rok posílá vstupenky i do základní školy v Bobrové. Ta má v městysi s devíti stovkami obyvatel deset tříd, chodí do ní přibližně 230 dětí. „Výprava z této školy na knižním trhu nechyběla ani jednou. Teď už k nám jezdí děti dětí, jež nás navštěvovaly v prvních ročnících,“ podotkla Hejkalová.

I to dokládá, jak zavedenou a tradiční akcí se Podzimní knižní trh stal. Podzim si bez něj v Havlíčkově Brodě nelze představit. Letos se uskuteční v pátek a v sobotu o prvním říjnovém víkendu. Bude jako vždy v prostorách Kulturního domu Ostrov.

Počet vystavovatelů roste

Do konce týdne měla Markéta Hejkalová přihlášených 139 vystavovatelů. „V posledních letech po covidové pauze to číslo opět roste. V době před covidem jsme mívali mezi 140 až 150 vystavovateli. Věřím, že se brzy na tyto počty vrátíme,“ poznamenala ředitelka.

Kdo také přijede

pátek 6. října
14:30 Petr Čornej
14:45 Jiří Slíva
15:30 Arnošt Vašíček
15:30 Bohumil Pečinka, Petros Michopulos
17:45 Alena Mornštajnová

sobota 7. října
9:30 Aleš Palán
11:00 Ivan Kraus
12:00 Petra Hůlová
14:30 Michal Viewegh

Svým rozsahem je to jedna z největších akcí věnovaných knihám v České republice. V Brodě se nesetkají jen nakladatelé a vydavatelé a jejich týmy. Přijedou i samotní spisovatelé. A ti se postarají o doprovodný kulturní program. Bude plný autorských čtení, autogramiád i besed.

„Součástí doprovodného programu je 90 pořadů, na čtyřech scénách vystoupí 120 spisovatelek a spisovatelů. Jejich výběr je opravdu pestrý,“ připomíná Markéta Hejkalová.

Historik z Brixenu

Sama se těší zejména na dva body. Tím prvním je představení nové knihy autorky Petry Dvořákové Pláňata. To se uskuteční ve velkém sále KD Ostrov v sobotu v půl jedenácté dopoledne.

Druhým bodem je pak beseda s Hansem Heissem. Ta je na programu v pátek v pravé poledne na schodech Krajské knihovny Vysočiny. „Hans Heiss je historik, který žije v italském Brixenu v domě, v němž při svém vyhnanství pobýval Karel Havlíček Borovský. O dům i Havlíčkův odkaz se stará a dokáže o všem krásně vyprávět,“ zve veřejnost na přednášku Hejkalová.

To samé činí i Jana Fischerová, bývalá starostka a poslankyně, která se o partnerství Havlíčkova Brodu a Brixenu zasloužila. „Bude to poprvé, co Hans Heiss se svojí ženou do našeho města přijede. Pro naše město je to čest,“ konstatovala Fischerová, jež bude přednášku tlumočit.

Návštěvníci knižního trhu se ale mohou těšit na desítky dalších známých tváří. Setkat se bude možné například s Alenou Mornštajnovou, Petrou Hůlovou, dokumentaristkou Kamilou Hladkou, esejistou Štěpánem Kučerou, básnířkou Alenou Müllerovou, historikem Petrem Čornejem, politologem Petrem Pithartem nebo publicistou Karlem Hvížďalou.

Kromě českých autorek a autorů vystoupí i německá prozaička Sabine Dittrich, česko-italský básník Filadelfo Giuliano či česky píšící americký prozaik Michael Shaheen. Zahraničí bude letos zastoupeno i mezi vystavovateli. Stánek budou mít slovenské nakladatelství Eruditio a Vídeňské svobodné listy, což jsou česky psané krajanské noviny z Rakouska.

Pocta Jaroslavu Haškovi

Motto letošního ročníku knižního trhu zní „Po válce v šest hodin večer“. Citace pochází z knih o dobrém vojáku Švejkovi od Jaroslava Haška. Kdo na vstupenku napíše správnou odpověď na otázku, kdo tuto větu pronesl, a odevzdá ji ke slosování, může se dočkat výhry.

„Samotné motto trhu je poctou Jaroslavu Haškovi, který zemřel před sto lety v nedaleké Lipnici nad Sázavou. Zároveň připomíná jak první světovou válku, tak současnou agresi Ruska proti Ukrajině,“ vysvětluje Hejkalová.

Ačkoliv první akcí v rámci letošního Podzimního knižního trhu bude už ve čtvrtek večer v knihovně Listování v knize Holčička a cigareta francouzského spisovatele Benoita Duteurtrea, oficiální zahájení se uskuteční v pátek v 11 hodin. Postará se o něj předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ten poté povypráví o knihách, které ho ovlivnily.

Premiérou bude trh pro nového ředitele Kulturního domu Ostrov Ondřeje Rázla. Ten jeden z největších kulturních stánků na Vysočině vede teprve od počátku září. „Je to pro nás velká akce. Ale odpadla nám ta mravenčí práce s vystavovateli, což si zajišťuje ředitelka trhu. My se staráme hlavně o to, aby vše technicky fungovalo,“ uvedl Rázl.

14. dubna 2022

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...