Nový bezbariérový domov se zvláštním režimem pro lidi s Alzheimerovou chorobou...

Nový bezbariérový domov se zvláštním režimem pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Novém Městě na Moravě se už staví, otevře se zřejmě v roce 2024. Takto by podle vizualizace měl vypadat po dokončení. | foto: Archiv O dům dál - architekti Brno

Novoměstská Pomněnka se o 45 milionů prodraží, pomůže lidem s alzheimerem

  • 0
V lokalitě pod nemocnicí za domem s pečovatelskou službou začala v Novém Městě na Moravě výstavba domova se speciálním režimem. Zařízení s názvem Pomněnka pro 30 klientů bude sloužit především lidem s Alzheimerovou chorobou. Projekt se však během příprav výrazně prodražil.

„Do konce roku by měla být hotová hrubá stavba a domov by pak mohl sloužit od roku 2024. S touto stavbou koordinujeme i výstavbu nového multifunkčního hřiště,“ oznámil na Facebooku starosta Michal Šmarda.

Investorem a budoucím provozovatelem Pomněnky je Diakonie Českobratrské církve evangelické, středisko Myslibořice, kde o lidi s demencí pečují již více než třicet let. Několik let trvaly přípravy novoměstského domova, jehož výstavba nakonec nabrala zpoždění.

„Ke zdržení stavby došlo kvůli navýšení ceny v důsledku nárůstu cen stavebních materiálů. Původní projekt počítal s částkou 70 milionů, ale došlo k navýšení na 115 milionů. Další rok tedy trvalo, než se nám podařilo tyto peníze navíc zajistit,“ vysvětluje za Diakonii Petr Hladík.

Zakázku získala společnost RONELI Stavby SE. Objekt by měl být podle smlouvy dokončený v únoru 2024, pak bude nutné jej vybavit.

„Stavbu Domova Pomněnka budeme financovat z několika zdrojů. Tím hlavním je dotace ministerstva práce a sociálních věcí (přes 35 milionů korun - pozn. red.). Využijeme také vlastní rezervy a příspěvek od našeho zřizovatele Diakonie ČCE. Na stavbě se podílí také Nové Město na Moravě a kraj. Chybějící část nákladů chceme pokrýt úvěrem a výtěžkem z veřejné sbírky,“ uvedla Michaela Grmelová, ředitelka Domova Myslibořice.

Ve veřejné sbírce by investor chtěl vybrat šest milionů korun. Výstavbu Pomněnky také během letošního roku podpoří řada benefičních akcí, tou první bude Pomněnkový duben v Městských lázních. Během roku poputuje na vybavení domova například výtěžek z foodfestivalu, koncertu či aukce.