Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mluvte s bezdomovci, přimějte je k odchodu. Výzva starosty u odborníků budí rozpaky

  14:21
Vedení Přibyslavi, čtyřtisícového města na Havlíčkobrodsku, je čím dál zoufalejší. Neví si rady s prvními bezdomovci, kteří se na území města usídlili. Úřední postupy jsou na ně totiž krátké. Starosta v nadsázce vypsal odměnu pro toho, komu se podaří bez porušení zákona čtyři bezdomovce vystrnadit, nebo je alespoň naučit slušnému chování. U odborníků však postup radnice budí rozpaky a nechtějí jej otevřeně hodnotit.

Jeden z přibyslavských bezdomovců zašel tak daleko, že kdesi sehnal starý obytný vůz, dotáhl si ho před nádraží a přespává v něm. Jinak se teď místní setkávají se čtyřmi novými nechtěnými obyvateli města takřka neustále, a nemají z toho vůbec radost. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Lidé bez domova se v Přibyslavi usadili během loňského roku. Nejsou místní, zřejmě přijeli vlakem. Pohybují se různě po městě. Jeden z nich kdesi sehnal polorozpadlý obytný vůz a přistavil ho na prostranství před nádraží a u něj s kamarády bivakuje.

„Vykonávají potřebu na ulici a do parku, využívají veřejné prostranství pro provoz agregátu či umístění dalšího harampádí a nerespektují některá podstatná pravidla společného soužití platná v 21. století,“ líčí starosta Martin Kamarád (ODS).

Kde město mohlo, tam zahájilo úřední řízení. Ta už běží například v otázce umístění autovraku i porušování hygienických norem. Jenže rychlá náprava se prostřednictvím státního aparátu nekoná. A navíc, veškerá správní řízení dopadají na městský úřad, protože bezdomovci pokuty neplatí.

„Tato opatření jsou obecně zdlouhavá a málo účinná. Proto jsme přistoupili ke každodenním návštěvám našich nových sousedů úředníky a samosprávou. Snažíme se je poučit o zásadách dobrého soužití,“ vysvětluje Kamarád.

Problém popisuje také na svém facebookovém profilu a v posledním příspěvku zveřejněném ve čtvrtek po poledni ke stejnému postupu nabádá i své spoluobčany. „Samozřejmě, je v tom i velký kus nadsázky a snaha na situaci upozornit. Ale částečně je to míněno vážně,“ říká o svém příspěvku.

Návštěvy už začínají nést první ovoce

„Naše návštěvy nesou ovoce pouze částečně, ale zdá se, že si pod jejich tlakem i naši spolubydlící začínají uvědomovat, že je něco špatně,“ píše starosta na Facebooku.

Kromě úředníků a zástupců samosprávy by proto podle něj s bezdomovci měli mluvit i samotní občané města. „Opakovaný kultivovaný výklad společenských norem platných v Přibyslavi si časem osvojí, pokud je to tedy nepřiměje se odstěhovat,“ domnívá se.

„Pokud budete přímými svědky porušování hygienických norem či zásad dobrého chování, neváhejte prosím upozornit nás, policii, popřípadě promluvte vlídně přímo s našimi novými sousedy, že jejich chování ohrožuje jejich okolí,“ vyzývá starosta občany.

Že by při snaze kontaktovat bezdomovce a neustále je na něco upozorňovat vznikaly konflikty, se Martin Kamarád neobává. „Konfliktem je sama o sobě přítomnost bezdomovců a jejich chování vůči okolí,“ tvrdí.

„Jsou situace, které nemají řešení“

Vedení města navíc vyhlásilo finanční odměnu. Komu se bez porušení zákonů podaří do konce března dostat nechtěné sousedy z města, nebo je alespoň naučit bezproblémovému chování, získá sedm tisíc korun. Peníze jsou stále k dispozici, nikdo zatím úspěšný nebyl.

Oslovení sociální pracovníci a odborníci na problematiku bezdomovectví postup Přibyslavi nechtějí otevřeně hodnotit. Shodně tvrdí, že se nemohou vyjadřovat k něčemu, o čem neznají podrobnosti.

„V tomto případě to už ale hraničí s právními záležitostmi,“ upozornil například David Chlupáček, ředitel jihlavského Střediska křesťanské pomoci.

Sám v obecné rovině navrhuje řešení pomocí terénní služby. Sociální pracovníci, kteří mají v místě působnost, by měli bezdomovce navštěvovat a postupně je přimět ke změně chování. To je však věc, kterou se přibyslavská radnice snaží už měsíce zajišťovat.

Podle Chlupáčka je to prakticky jediné možné řešení. „A když selže? Je třeba si uvědomit, že jsou situace, které nemají řešení. Lidi jsou pořád jen lidi a ne na každý jejich problém existuje východisko,“ dodal.

Problematikou bezdomovectví se zabývají snad všechna větší města. Lidem bez přístřeší se snaží pomoci a jejich situaci řešit obvykle prostřednictvím sociálních odborů. „Někteří ovšem tuto pomoc nechtějí. Svůj současný stav berou jako styl života a pomoc odmítají,“ řekla mluvčí radnice v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...