Závod v běhu na historických lyžích se v Polničce nesl ve znamení šmoulů a...

Závod v běhu na historických lyžích se v Polničce nesl ve znamení šmoulů a Gabriely Soukalové (31. prosince 2014) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Všichni jsme Soukalová, smáli se na závodě v Polničce břichatí lyžníci

  • 2
Silvestrovský recesistický běh na historických lyžích v Polničce u Žďáru nad Sázavou letos přilákal i hvězdná jména. Zatímco loni na start dorazilo hned několik Marfuší a Ivánek z populární pohádky Mrazík, pětačtyřicátý ročník byl ve znamení biatlonistky Gabriely Soukalové a šmoulů.

Za hvězdnou českou biatlonistku se převlékla hned čtveřice recesistů. „Všichni jsme Soukalová,“ přesvědčovali muži, kterým se z obtaženého startovního čísla vyvalovala pivní bříška.

Předstartovní přípravu však brali podobně vážně jako blonďatá kráska. „Stejně jako Gabča se líčíme a malujeme. Máme na to svůj tým, už jsme plně profesionalizovaní, lidi máme na mazání i líčení,“ doplňovali se recesisté se vzduchovkami na zádech a dožadovali se volby Miss biatlon.

Závod pojali jako štafetu a v cíli si naoko stěžovali. „Povrch trati byl trošku kamenitý, místy bylo nafoukáno. Ale pořád nás otravovali ti malí modří šmoulové,“ poukazovali muži v parukách. Právě šmoulové byli jednoznačně nejpočetnějším týmem. „Pořadatelé podcenili jejich vysokou účast, přepadli nás a připravili o prvenství.“

Oficiální protest poškozený biatlonový tým nepodal. Ani nebyl důvod. Vítěze hlavního závodu v dospělé kategorii vždy určují losem.

Recesisté závodí už 45 let

Kolik by recesisté nafoukali do alkohol testeru, o tom taktně pomlčeli. „Jak kdo… Jsme absolutně čistí jako Gabča. Pravidelně dáváme vzorky moči a krve,“ ujišťovali jeden přes druhého. Nakonec přiznali doping ve formě dobře vychlazené ořechovky.

Proč se letos rozhodli parodovat právě Soukalovou, jedno z nejskloňovanějších jmen roku 2014? „Možná proto, že je postava Gábiny Soukalové tak výrazná. Úplně nás dostaly ty její kalhotky,“ připomněl jeden z recesistů Václav Juda peripetie Soukalové na olympiádě v Soči.

V únoru vybojovala dvě stříbrné medaile a právě kolem úpravy kalhotek pod průsvitnou bílou kombinézou možná přišla o medaili ze stíhacího závodu, jak připustila v rozhovoru (přečíst si ho můžete zde).

Silvestrovská tradice vznikla v Polničce úplně náhodou. „V restauraci se scházívali štamgasti, jeden z nich na Silvestra 1969 sundal hodiny ze zdi, dal si je na krk a řekl: Chlapi, pojďte ven, zasportujeme si. Někdo z nich zašel pro lyže, takže se proběhli na nich. Za rok akci zopakovali a stala se z toho tradice, která začala nevinně z hospodského hecu,“ líčil moderátor akce a místostarosta obce s osmi sty obyvateli Luboš Zeman.