Na místě, kde se smí stát nanejvýš tři hodiny, se renault s britskou značkou...

Na místě, kde se smí stát nanejvýš tři hodiny, se renault s britskou značkou nachází už od 7. ledna. | foto: Radek Laudin, MF DNES

Stání v centru Jihlavy už celé týdny blokuje britské auto s botičkou

  • 11
V centru Jihlavy stojí už přes čtyřicet dní na místě, kde se smí stát maximálně tři hodiny, renault s žlutou britskou značkou a volantem vpravo. Strážníci vědí, kdo auto používá. Přimět jej, aby odjel, však neumí. Tak mu dali alespoň botičku. Je tak možné, že vůz bude na místě stát až do jara.

„Parkuje tam už od 7. ledna,“ popsal Stanislav Maštera, zástupce ředitele jihlavské městské policie.

Pro strážníky to je známé auto, botičku na něj připevňovali už v minulosti. Navíc v centru města občas porušuje parkovací pravidla i další vůz s britskou registrační značkou, jemuž už také strážníci v minulosti nasazovali botičku. K oběma autům se podle nich hlásí jedna konkrétní řidička s českým jménem.

Přitom botičky už jihlavští městští policisté nasazují v posledních letech jen výjimečně. „Svým pokynem jsem omezil jejich využívání,“ uvedl ředitel strážníků Jan Frenc.

Jeho podřízení spíše dávají špatně parkujícím řidičům za stěrač lístky. Šoféři se pak musejí do deseti dnů dostavit do sídla městské policie k projednání.

Pokud ale někdo opakovaně porušuje pravidla silničního provozu, tak podle Frence botičku na autě najde. A to je i případ renaultu s britskou registrační značkou.

Když se vůz nachází na parkovišti, není odtah jednoduchý

Až se řidička policistům ozve, že chce botičku z kola sundat, zaplatí pokutu. Její maximální výše je dva tisíce korun, záleží na uvážení strážníka.

Jsou ale i další možnosti. Správce komunikace, což je odbor dopravy, může vydat pokyn k odtažení auta. To však není nijak snadná procedura, když vůz stojí na parkovišti. Pokud řidička nebude s výší pokuty souhlasit, projednají vše úředníci správního odboru na radnici.

Tato konkrétní žena si podle zkušeností strážníků se sankcemi moc hlavu nedělá. Je proto docela dobře možné, že vůz bude blokovat parkovací místo až do jara, kdy nastane čištění ulice. To už bude jednoduché ho odtáhnout a řidičce se vše prodraží.

Navíc zmíněné vozy s britskou značkou už jsou podle Maštery v České republice dlouho, takže by měly být přeregistrovány. Ale ani k tomu zatím nedošlo.

Renault s botičkou stojí na místě, kde mají řidiči používat parkovací hodiny. V několika ulicích centra Jihlavy funguje rezidentské parkování, kde si obyvatelé svoje místa platí. Ostatní řidiči tam můžou nechat auto, když si pořídí stírací parkovací lístky.

„Pokud tam někdo zaparkuje bez povolení, tak máme zkušenosti, že nám do deseti až dvaceti minut někdo zavolá a oznámí nám to,“ dodal Frenc.