Vyrábění džemů se šíří jako lavina. V obchodě jich sice koupíte za pár korun spoustu, ty vaše ale budou – prostě jiné!


ZÁKLADNÍ POSTUP


1. Ovoce očistěte a nakrájejte na půl. Zakápněte citronovou šťávou a vařte za stálého míchání cca 10 minut, do změknutí.

2. Přidejte příslušné množství pektinu a cukru a za stálého míchání vařte dalších 5 minut. Poměr cukru a pektinu na 1?kg ovoce najdete v našich recepturách nebo v tabulce na pektinu. Musíte počítat s tím, že každé ovoce želíruje jinak, nejen podle druhu, ale i podle zralosti.

3. Udělejte želírovací zkoušku. Na studený talířek nalijte lžíci horkého džemu. Po krátkém vychladnutí by měl zatuhnout. Pokud se tak nestane, džem ještě 5 minut povařte nebo přidejte pektin a povařte. Množství pektinu ovlivní strukturu hotového produktu. Váš domácí džem může být jedinečný právě tím, že není tak tuhý jako ty kupované.



NÁŠ TIP: Aby se džem povedl


S ovocem při očišťování zacházejte jako v rukavičkách, aby nevytekla šťáva. Hotový džem můžete podle chuti dosladit. Množství cukru záleží na tom, jak je ovoce zralé a jak sladký džem vám chutná. Také množství pektinu

se může lišit. Kolik ho použijete, závisí na druhu ovoce a jeho zralosti. Čím je ovoce zralejší, tím méně má vlastního

pektinu.



Vyzkoušejte: Višňový džem s karamelem a skořicí



? Čas na přípravu: 40 minut

? Množství: 4 malé sklenice

? Potřebujete:

800?g višní

200?g cukru krupice

5 kusů celé skořice

8?g pektinu citrusového

(3 až 4 lžičky)


1. Připravte si vyvařené skleničky a nechte

je na utěrce vyschnout. Višně zbavte stopek a vypeckujte je.

2. Z cukru v kastrolu vytvořte světlý karamel. Vložte do něj vypeckované višně a podlijte je malým množstvím vody. Přidejte skořici a vařte zhruba 13 minut.

3. Pak přidejte pektin a za stálého míchání ­povařte další 3 minuty.

4. Z hotového džemu vyndejte celou skořici. Nalijte ho do čistých sklenic zhruba 2?cm pod okraj. Naplněné sklenice zavíčkujte, ­postavte na utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout.



Pokud máte dostatek jahod, poradíme, jak zpracovat i ty... Čtěte dál!


  5:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:51