PENNY a kuchař Martin Škoda si pro vás připravili recept na zahřátí v těchto sychravých dnech
Penny

NA POLÉVKU (5 PORCÍ)

Penny

asi 600 g červené řepy, 2 lžíce másla BONI, 2 lžíce rostlinného oleje PENNY, 1 malá mrkev my BIO, 1 malá kořenová petržel, 1 cibule, 1 větší brambora od českých farmářů, 1,2 l vývaru (během krize i vody), 1 bobkový list PENNY, 100 ml smetany ke šlehání BONI, sůl a pepř PENNY

Penny

NA SERVÍROVÁNÍ

snítka pažitky nebo petrželky, 2 lžíce smetany ke šlehání/zakysané smetany BONI

Penny

Troubu rozehřejte asi na 190 ˚C. Řepu omyjte, ale neloupejte, a vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečte hodinu až hodinu a půl, nebo dokud při zapíchnutí neprojde špejle bez většího odporu skrz řepu. Poté řepu zakryjte druhým pekáčem nebo fólií, počkejte, až zchladne, abyste ji mohli vzít do ruky, a oloupejte ji.

V hrnci mezitím rozehřejte máslo a olej. Přihoďte oloupanou a hrubě nakrájenou mrkev a petržel. Při vyšší teplotě zeleninu restujte asi 10 minut. Přihoďte taky oloupanou cibuli nasekanou na malé kostičky. Restujte dalších 5 až 10 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne chytat nazlátlou barvu. Do hrnce poté šoupněte oloupanou nakrájenou bramboru, vývar a bobkový list. Polévku vařte při střední teplotě asi 20 minut, brambory musí změknout. Nakonec přihoďte nakrájenou upečenou řepu, polévku rozmixujte, mírně zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Polévku podávejte s bylinkami, kapkou smetany a případně celozrnnými krutony.

Penny
  14:00