Pro kombinace receptur a častost v měsíčním jídelníčku ovšem neexistují v Česku přesná pravidla. Vedoucí jídelny musí sestavit jídelní lístek především s ohledem na zmíněný spotřební koš. Existují jen jakási neoficiální doporučení: Například maximálně dvě sladká jídla měsíčně, dvakrát měsíčně ryby, čtyřikrát měsíčně zeleninové bezmasé jídlo, dva dny po sobě by neměla být stejná příloha, polévka by měla být odlišného typu než hlavní jídlo… a to vše v hodnotě přibližně dvaceti pěti korun.
V trochu jiné pozici jsou děti na soukromých školách. Tady rodiče platí kolem osmdesáti korun za jeden oběd. Například Fresh & Tasty, spadající pod společnost Zátiší Group, vaří pro několik soukromých škol v Praze. „Děti mají na výběr minimálně ze tří jídel, z toho vždy jedno jídlo je bezmasé. Jídelní lístek připravujeme z již odzkoušených a oblíbených receptů s přihlédnutím k sezonnosti surovin. Je pro nás důležité, aby děti ochutnaly rozmanitá jídla uvařená z čerstvých surovin a podle autentických receptur,“ popisuje přístup Renata Lukášová, ředitelka sekce Fresh & Tasty.
„Vzhledem k tomu, že vaříme v soukromých školách, nemusíme se řídit tzv. spotřebním košem. To ovšem neznamená, že si děláme, co chceme. Vše pravidelně konzultujeme jak s rodiči, tak s odborníky na výživu. Spotřební koš je dobré vodítko k sestavování menu, nicméně chtěl by inovovat. Podle našeho názoru nabádá ke zbytečně vysoké konzumaci masa a mléka,“ doplňuje informace Renata Lukášová a dodává: „Ve velké většině receptů se i my vejdeme do částky 25 korun. Nicméně, díky většímu prostoru v soukromých školách si můžeme dovolit použít kvalitnější a dražší ingredience častěji, například čerstvé filety ryb. Znám však několik státních škol, které v daném cenovém rámci vaří skvěle a nepoužívají konvenience. Jen je potřeba chtít…“