Doporučujeme

Tuňák v hlavní roli na ve vaší kuchyni

Pracovat s tuňákem je snadné a rychlé. Vyzkoušejte naše originální recepty.

Conchiglie s černými olivami a s tuňákem

Suroviny:
500 g keříkových rajčat, ?3 stroužky česneku, ?olivový ole,j ?300 g těstovin (conchiglie), ?sůl, ?2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (á 180 g), ?150 g černých oliv bez pecky, ?hrst bazalkových listů, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Rajčata omyjeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme k nim oloupaný, na plátky nakrájený česnek. Vše pokapeme olejem a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C péct asi na 10 minut.

2. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je, necháme okapat a vrátíme do hrnce.

3. Tuňáka vyklopíme do sítka a necháme okapat nálev. Pak ho společně s olivami a nasekanými lístky bazalky přidáme k těstovinám. Vše zakapeme olejem, osolíme, opepříme a zlehka promícháme.

4. Těstoviny rozdělíme na talíře a doplníme pečenými rajčátky.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2205 kJ/527 kcal

Počet porcí/kusů 4



Tuňákové hamburgery

Na salsu:
?200 g cherry rajčátek, ?1 malou červenou cibuli, ?1 chilli papričku, ?1 lžíce nasekaného koriandru, ?trochu limetkové šťávy a olivového oleje, ?sůl, ?drcený černý pepř ?

Na hamburgery: ?400 g tuňáka ve vlastní šťávě, ?4 plátky toastového chleba, ?200 g sterilované kukuřice, ?3 jarní cibulky, ?1 vejce, ?30 g nastrouhaného tvrdého sýra, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?olej na smažení, ?4 žemle, ?4 listy ledového salátu



Postup:

1.
Rajčátka omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Vsypeme je do misky a přidáme nadrobno nasekanou cibuli s chilli papričkou a koriandr. Vše zakapeme olejem a limetkovou šťávou, osolíme, opepříme, promícháme a necháme vychladit.

2. Tuňáka vyklopíme do sítka a necháme ho odkapat. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme ho troškou nálevu z tuňáka. Přidáme k němu nasekanou kukuřici s cibulkami, tuňáka, vejce a sýr. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme.

3. Z připravené hmoty vytvarujeme 4 karbanátky. Na rozehřátém oleji na pánvi je zvolna z obou stran usmažíme.

4. Žemle rozpečeme a rozkrojíme. Do každé vložíme list salátu a karbanátek a naneseme trochu rajčatové salsy. Ihned podáváme.


Doba přípravy 40 (bez chlazení) minut.

1 porce obsahuje 2268 kJ/542 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rýžový salát s tuňákem a žampiony

Suroviny:
250 g dlouhozrnné rýže, ?sůl, ?100 g mraženého hrášku, ?4 vejce, ?1 plechovka sterilovaných žampionů (425 ml), ?2 konzervy tuňáka v oleji (á 180 g), ?1 červená paprika, ?hrst nasekané pažitky, ?mletý černý pepř, ?125 g majonézy, ?125 g bílého jogurtu, ?1 stroužek česneku



Postup:

1.
Rýži propereme a v osolené vodě uvaříme na skus. Před koncem vaření k ní přisypeme hrášek a necháme ho změknout. Pak vše scedíme a necháme okapat.

2. Vejce uvaříme na hniličko. Oloupeme je a pokrájíme na plátky. Žampiony i tuňáka vyklopíme do sítka (zvlášť) a necháme okapat. Žampiony dle potřeby překrájíme. Papriku očistíme a nakrájíme na drobné kousky.

3. Do rýže s hráškem vmícháme žampiony, papriku, tuňáka a pažitku. Směs promícháme a dochutíme solí a pepřem.

4. Majonézu promícháme s jogurtem a prolisovaným česnekem. Dresink dochutíme solí a pepřem. Salát rozdělíme do misek a přelijeme dresinkem. Každou porci doplníme plátky vajíčka.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2779 kJ/664 kcal

Počet porcí/kusů 4



Tuňákové karbanátky

Suroviny:
500 g konzervovaného tuňáka, ?1 vejce, ?50 ml smetany (12 %), ?1 lžíce hladké mouky, ?šťáva z 1/2 citronu, ?1 chilli paprička, ?1 lžíce nasekané pažitky, ?strouhanka na zahuštění, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, ?olej na smažení



Postup:

1.
Tuňáka scedíme a dáme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, mouku, citronovou šťávu, nadrobno nasekanou chilli papričku a pažitku. Směs zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme.

2. Z tuňákové hmoty vytvoříme 8 karbanátků. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.

3. Karbanátky osmažíme v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Pak je necháme okapat na papírovém ubrousku. Podáváme s chlebem a nakládanou zeleninou.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1406 kJ/336 kcal

Počet porcí/kusů 4



Lasagne s tuňákem a fazolemi

Suroviny:
30 g másla, ?30 g hladké mouky, ?asi 300 ml mléka, ?800 g sekaných rajčat z konzervy, ?1-2 chilli papričky, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?cukr, ?2-3 stroužky česneku, ?1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, ?1 malá konzerva kukuřice, ?2 konzervy tuňáka v oleji, ?12 plátků lasagní, ?150 g strouhaného tvrdého sýra, ?125 g mozzarelly



Postup:

1.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a asi 10 minut necháme za stálého míchání provářet.

2. K hustému bešamelu přidáme rajčata a nasekané chilli papričky. Omáčku necháme vařit dalších asi 10 minut. Dochutíme ji solí, pepřem, cukrem a prolisovaným česnekem.

3. Fazole, kukuřici i tuňáka vyklopíme z plechovek a necháme z nich odkapat nálev.

4. Do zapékací mísy vlijeme třetinu omáčky a celé dno zakryjeme třetinou plátků lasagní. Rozetřeme na ně další třetinu omáčky a přidáme polovinu fazolí, kukuřice a tuňáka. Postup zopakujeme. Poslední vrstvu lasagní zasypeme tvrdým sýrem a poklademe plátky mozzarelly. Vše zapékáme v troubě při 180 °C asi 40 minut.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2703 kJ/646 kcal

Počet porcí/kusů 6



Steak z tuňáka

Suroviny:
800 g tuňáka, ?2 lžíce dijonské hořčice, ?směs koření na ryby, ?mletý černý pepř, ?2 limetky, ?olivový olej na smažení, ?směs čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, tymián), ?zelené pesto



Postup:

1.
Maso z tuňáka nakrájíme na čtyři silnější steaky. Ze všech stran je zlehka potřeme dijonskou hořčicí, jemně posypeme kořením na ryby, opepříme, zakápneme limetkovou šťávou a necháme v chladu 20 minut odležet.

2. Pak zprudka a hlavně krátce steaky opečeme na rozpáleném olivovém oleji. Steaky vyndáme z pánve, necháme chvíli na talíři dojít a před podáváním je obalíme v jemně posekaných bylinkách. Podáváme se zeleným pestem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2192 kJ/524 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás