Doporučujeme

Snadné cukroví na poslední chvíli

Vánoce již klepou na dveře a vy ještě nemáte cukroví? Nevadí, máme pro vás recepty na nepečené cukroví, které zvládnete za pár minut.

Čokoládové bonbony s likérem

Suroviny:
100 g hořké čokolády, 150 g másla, 75 g kakaa, 125 g cukru moučky, 4 žloutky, 150 g šlehačky, 3 lžíce kávového likéru (např. Kahlúa), 200 g bílé čokolády na potažení



Pracovní postup:

1. Hořkou čokoládu pokrájíme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Malou část si necháme na dozdobení. Do zbytku přidáme pokrájené máslo, necháme rozpustit a rozmícháme s čokoládou.

2. Do této směsi důkladně vmícháme směs moučkového cukru s kakaem. Tuto hmotu stále nahříváme na vodní lázni a mícháme dohladka (cukr se musí beze zbytku rozpustit). Potom přidáme žloutky (nejlépe pasterované). Nakonec do hmoty vmícháme ušlehanou šlehačku a likér.

3. Čokoládovým těstem naplníme vhodnou formu (nejlépe obdélníkový nebo čtvercový ráfek) vyložený alobalem. Hmotu stěrkou urovnáme a necháme v chladničce zatuhnout do druhého dne.

4. Ztuhlou čokoládovou hmotu vyndáme z formy a nakrájíme na malé obdélníčky. Ty vložíme krátce do mrazničky. Mezitím si rozpustíme bílou polevu. Vychladlé bonbony potahujeme v bílé čokoládě a povrch přestříkáme čárkami zbylé hořké čokolády. Před zatuhnutím můžeme bonbony posypat granulovanou kávou.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 595 kJ/142 kcal

Počet porcí/kusů 30



Dia kuličky ze sušeného ovoce

Suroviny:
400 g směsi sušeného ovoce (hrušky, švestky, jablka, meruňky), 2 lžíce dia marmelády, 1 lžíce instantního kakaa, 1 lžička mleté kávy, 30 g vlašských ořechů, popřípadě dia sladidlo na přislazení



Pracovní postup:

1.
Všechny druhy sušeného ovoce nakrájíme na malé kousky, umeleme na masovém strojku a ovocnou hmotu dáme do mísy.

2. Postupně přidáme marmeládu, kakao a mletou kávu. Vše důkladně prohněteme, popřípadě můžeme podle chuti přisladit dia cukrem. Ořechy rozdrtíme nebo nasekáme najemno. Z tuhé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v ořechách.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 168 kJ/40 kcal

Počet porcí/kusů 30



Piškotové pralinky s mandlemi

Suroviny:
150 g kulatých dětských piškotů, 50 ml vaječného likéru, 50 g moučkového cukru, 75 g másla ?50 g mandlí, 100 g bílé čokolády ?Dohotovení: 100 g mléčné čokoládové polevy, 100 g hořké čokoládové polevy, sáček bílé polevy na zdobení



Pracovní postup:

1.
Piškoty rozdrtíme najemno. Smícháme s vaječným likérem, moučkovým cukrem, máslem a jemně nastrouhanými mandlemi. Bílou čokoládu rozehřejeme a přidáme do hmoty. Vše zpracujeme a rozetřeme do menšího obdélníkového pekáčku do výšky 1,5 cm. Pekáček předem vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Dáme ztuhnout do chladničky.

2. Pak ztuhlý obdélník vyklopíme a nakrájíme na malé hranolky. Čokoládové polevy rozehřejeme na vodní lázni a polovinu pralinek namočíme do mléčné a druhou povinu do tmavé polevy.

3. Pralinky necháme ztuhnout a povrch ozdobíme bílou polevou pomocí malého papírového kornoutku.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 465 kJ/111 kcal

Počet porcí/kusů 30



Arašídové trubičky

Suroviny:
200 g arašídů v cukru, 200 g dětských piškotů ?200 g moučkového cukru ?2 vejce ?50 ml rumu ?moučkový cukr na podsypání ?

Pařížská šlehačka: ?300 ml smetany ke šlehání ?20 g krupicového cukru ?30 g kakaa ?

Dohotovení: ?100 g tmavé čokoládové polevy ?marcipánové hvězdičky na ozdobu



Pracovní postup:

1.
Arašídy rozemeleme a smícháme s rozdrcenými piškoty, cukrem i rumem. Vejce vyšleháme na horké vodní lázni do pěny. Vmícháme ji do arašídové směsi a vypracujeme tuhou hmotu. Rozválíme ji na vále posypaném moučkovým cukrem na tenký plát. Rozkrájíme ho na obdélníčky, které natočíme na malé kovové trubičky na kremrole. Spojem dolů je položíme na tácek a necháme několik dní vyschnout.

2. Pařížská šlehačka: Smetanu svaříme s cukrem a prosátým kakaem. Necháme ji do druhého dne v chladničce odležet.

3. Vyschlé trubičky opatrně sundáme z formiček. Namočíme je do rozehřáté čokoládové polevy a necháme ztuhnout. Z odleželé smetany připravíme tuhou šlehačku. Dáme ji do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naplníme ji do trubiček. Nakonec je ozdobíme marcipánovými hvězdičkami.


Doba přípravy 50 (bez času na odležení) minut.

1 porce obsahuje 628 kJ/150 kcal

Počet porcí/kusů 30



Kokosová roláda

Suroviny:
100 g strouhaného kokosu ?200 g moučkového cukru ?100 g sušeného mléka ?2 lžíce medu ?1 lžíci oleje ?50 g kandovaného barevného ovoce ?2 lžíce kakaa ?2 lžíce kokosu



Pracovní postup:

1.
Kokos smícháme s moučkovým cukrem a sušeným mlékem. Přidáme med, olej a dvě lžíce vody. Vše propracujeme na tužší hmotu. Případně podle potřeby přidáme ještě trochu vody.

2. Hmotu rozdělíme na tři díly. Do jednoho zapracujeme na malé kousky nakrájené kandované ovoce a potom z něj vyválíme váleček. Do druhého dílu zapracujeme kakao a hmotu rozválíme na plát silný 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme váleček s kandovaným ovocem. Třetí díl hmoty bez dalších přísad rozválíme na plát a zabalíme do něj připravený střed rolády (váleček s kandovaným ovocem obalený kakaovou vrstvou).

3. Na pečicí papír nasypeme kokos a roládu v něm obalíme. Zabalíme do papíru a dáme do chladničky ztuhnout. Dobře ztuhlou nakrájíme na tenké plátky.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 450 kJ/107 kcal

Počet porcí/kusů 20



Nepečené kaštany

Nepečená hmota:
?50 g rozinek ?2 lžíce rumu ,?1 balíček rumových perníčků, ?100 g dětských kulatých piškotů ,?120 g hery, ?50 g vlašských ořechů

?Dohotovení: ?150 g bílé čokoládové polevy, ?120 g hořké čokoládové polevy



Pracovní postup:

1.
Rozinky namočíme do rumu, nejlépe den předem. Perníčky společně s piškoty rozdrtíme válečkem. Propracujeme je s herou, jemně nastrouhanými ořechy a rozinkami.

2. Hmota musí být pevná, aby se daly dobře tvarovat kaštany. Pokud bude řídká, přidáme podle potřeby nastrouhané piškoty.

3. Hmotu rozdělíme na malé kousky a z každého vytvarujeme kaštan. Dáme je do chladničky ztuhnout a pak namáčíme do bílé rozehřáté polevy. Po ztuhnutí namočíme kaštany do dvou třetin do tmavé polevy a necháme opět ztuhnout.


Doba přípravy 30 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 550 kJ/131 kcal

Počet porcí/kusů 30



Kuličky v kokosu

Suroviny:
100 ml vody, ?250 g ztuženého 100% tuku, ?200 g moučkového cukru, ?1 balíček vanilkového cukru, ?250 g sušeného mléka, ?150 g kokosu

?Dohotovení: ?100 g mandlí, ?50 g hrubě mletého kokosu



Pracovní postup:

1.
Na horké vodní lázni rozehřejeme tuk s vodou a přidáme moučkový a vanilkový cukr. Promícháme, sundáme z vodní lázně a necháme mírně vychladnout.

2. Přidáme sušené mléko a kokos a dobře propracujeme na těsto, které necháme v chladničce ztuhnout.

3. Ze ztuhlé hmoty odkrajujeme malé kousky a do každého vložíme celou mandli. Vytvarujeme kuličky a obalíme je v hrubě nastrouhaném kokosu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 451 kJ/108 kcal

Počet porcí/kusů 60


  • Vybrali jsme pro Vás