Barevný salát z čínského zelí
Suroviny:
400 g pekingského zelí, 100 g sojových klíčků, 1 svazek jarní cibulky, 100 g vařené šunky, 2 plátky ananasu z konzervy, 100 g kompotovaných broskví, 100 g kompotovaných hrušek, 1 svazek pažitky
Zálivka: 200 g zakysané smetany, 2 lžíce octa, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce medu, lžička kari, sůl, pepř
Postup:
Pekingské zelí očistíme, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na proužky asi 1 cm. Sojové klíčky propláchneme. Jarní cibulky nakrájíme na nudličky, šunku na tenké proužky, ananas, broskve a hrušky na kostky. Všechno opatrně smícháme v míse. Zakysanou smetanu rozmícháme s octem, sojovkou a medem. Do hladké hmoty přidáme kari koření, pepř a osolíme. Zálivku nalijeme na salát. Necháme nejméně 30 minut v chladničce odležet. Před podáváním zdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Tip: Jarní cibulky nekupujeme do zásoby. Nať vydrží i v chladničce svěží a zelená nejdéle 2–3 dny.