Směs listových salátů s melounem a kuřecím masem
Suroviny: 250 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, 1/2 salátu biondo, 1 římský salát, několik listů ledového salátu, 200 g baby špenátu, 1 meloun kantalup, sůl, drcený černý pepř ?Zálivka: 2 lžíce medu, 1 šalotka, 50 ml olivového oleje, 50 ml citronové šťávy
?Pracovní postup:
1. Kuřecí prsa omyjeme a osušíme, osolíme je a opepříme. Na pánvi ozehřejeme olej a kuřecí prsa opečeme z obou stran.
2. Saláty opereme ve studené vodě a necháme okapat. Meloun rozkrojíme, odstraníme semínka a okrájíme slupku. Čistou melounovou dužinu nakrájíme na měsíčky. Kuřecí maso natrháme na kousky.
3. Med smícháme s najemno nakrájenou šalotkou, olivovým olejem, citronovou šťávou a dochutíme solí. Saláty natrháme a smícháme s melounem a kousky kuřecího masa. Směs rozdělíme do misek a zalijeme dresinkem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1177 kJ/281 kcal
Počet porcí/kusů 4
Špenátový salát s lososem a kozím sýrem
Suroviny: 200 g baby špenátu, 1 ledový salát, 200 g kozího sýra (camembertového typu), 150 g sušených rajčat v oleji, 200 g uzeného lososa ?Zálivka: 200 ml kysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaného kopru, sůl, drcený černý pepř
?Pracovní postup:
1. Špenát a listy ledového salátu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ledový salát natrháme na kousky. Zakysanou smetanu smícháme s ostatními surovinami na zálivku a dochutíme solí a pepřem.
2. Kozí sýr nakrájíme na půl centimetru silná kolečka, rozložíme na pečicí papír a dáme rozpéct do trouby vyhřáté na 250 °C. Sýr by měl povolit, ale ne se roztéct. Můžeme ho také zprudka opéct na pánvi.
3. Listy salátů promícháme s nakrájenými sušenými rajčaty a kousky uzeného lososa. Salát rozdělíme na talíře, poklademe kolečky zapečeného sýra a pokapeme koprovou zálivkou.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1852 kJ/442 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s grepy
Suroviny: 2 červené a dva bílé grepy ?1 hlávka římského nebo ledového salátu ?100 g rukoly ?Dresink: ?2 lžíce protlaku ?1 lžíce medu ?1 lžíce hnědého cukru ?2 lžíce vinného octa ?1 limetka ?5 větviček čerstvého koriandru ?1 malá chilli paprička ?2 lžíce olivového oleje ?sůl
Pracovní postup:
1. Z grepů opatrně okrájíme kůru i s bílou blankou. Potom nad mísou vykrájíme mezi blánami jednotlivé dílky dužiny.
2. Salát očistíme, rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme a necháme okapat. Rukolu přebereme a opláchneme.
3. V misce smícháme protlak s medem, cukrem, octem a šťávou z limetky. Přidáme nastrouhanou kůru ze čtvrtiny limetky, pokrájený koriandr, šťávu z grepů, pokrájenou chilli papričku, olej a podle chuti osolíme.
4. Listy salátu rozdělíme do misek, přidáme část grepů, proložíme je rukolou, dáme zbylé grepy a vše přelijeme dresinkem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 954 kJ/228 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zelený salát s toastem a zeleným dresinkem
Suroviny: 4 krajíčky bílého chleba, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 100 g lusků cukrového hrášku, 100 g čerstvého hrášku, 1 okurka ?1 římský salát ?Na zálivku: 1/1 svazku pažitky, 1/2 svazku petržele (nebo řeřichy, koriandru), 3 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky medu, sůl
?Pracovní postup:
1. Nejprve připravíme zálivku, aby se rozležela. Zelené bylinky usekáme nadrobno a smícháme je s olejem. Přidáme citronovou šťávu, med a špetku soli a promíchejte. Chutě necháme rozvinout při pokojové teplotě.
2. Plátky bílého chleba rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plátky chleba lehce potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. V troubě vyhřáté na 200 °C je upečeme dokřupava.
3. V kastrolu přivedeme k varu vodu a hráškové lusky v ní spaříme asi 2 minuty. Pak je slijeme a propláchneme studenou vodou. V míse je promícháme s kuličkami čerstvého zeleného hrášku. Okurku omyjeme, škrabkou z ní nastrouháme tenké delší plátky a přidáme je hrášku. Římský salát pečlivě opláchneme, osušíme a a listy natrháme na větší kusy.
4. Na talíře rozdělíme opečený chléb a k nim salátovou směs, kterou pokapeme bylinkovým dresinkem. Případně ještě můžeme salát posypat hráškovými výhonky a strouhaným parmazánem.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 963 kJ/230 kcal
Počet porcí/kusů 4
Salát s červenou řepou a čerstvým sýrem
Suroviny: 4 malé bulvy červené řepy (asi 500 g), sůl, 1/2 lžičky fenyklu (semínek), 1 lžíce medu, 2 lžíce balsamikového octa, 6 lžic olivového oleje, 80 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce másla, 2 hrsti rukoly, 1 hlávka salátu little gem, 200 g čerstvého sýra, 2 lžíce citronové šťávy, drcený černý pepř
Pracovní postup:
1. Bulvy řepy důkladně omyjeme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Přidáme fenykl a řepu zvolna uvaříme doměkka. Scedíme ji, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. V míse smícháme med s octem a dvěma lžícemi oleje. Přidáme řepu a v medové směsi ji obalíme.
3. Ořechy nahrubo nasekáme a na rozehřátém másle lehce orestujeme. Odstavíme je a necháme zchladnout.
4. Rukolu i listy salátu důkladně opláchneme a necháme okapat. Společně s plátky řepy je rozdělíme do misek. Poklademe je kousky sýra a posypeme ořechy. Nakonec vše pokapeme směsí zbylého oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
Doba přípravy 75 minut.
1 porce obsahuje 1760 kJ/420 kcal
Počet porcí/kusů 4
Fazolkový salát s pečenými cherry rajčátky
Suroviny: 300 g sterilovaných bílých fazolí, 300 g zelených fazolek, sůl, 400 g cherry rajčátek, 1 červená cibule, mletý bílý pepř, 50 g parmazánu v celku ?Zálivka: 4 lžíce dijonské hořčice, 100 ml olivového oleje, špetka práškového cukru, 2 lžíce naložených kaparů i s nálevem
Pracovní postup:
1. Bílé fazole slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Zelené fazolky povaříme 5 minut v osolené vodě. Zchladíme a necháme okapat. Cherry rajčátka dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut.
2. Mezitím připravíme zálivku. Hořčici dáme do misky a postupně vyšleháme s olivovým olejem. Zálivku dochutíme solí, cukrem a nasekanými kapary.
3. Fazole a fazolky smícháme s nakrájenou červenou cibulí, přelijeme dresinkem a promícháme. Rozdělíme na talíře, přidáme pečená rajčátka a posypeme lupínky parmazánu.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1705 kJ/407 kcal
Počet porcí/kusů 4
Čočkový salát s uzeným kuřetem
Suroviny: 1 větší mrkev, 2 řapíky celeru, sůl, 1/2 pórku, 1 menší červenou cibuli, hrst lístečků rukoly, 2 uzená kuřecí stehna, 200 g hnědé čočky, asi 4 lžíce olivového oleje, asi 2 lžíce vinného octa, mletý černý pepř
?Pracovní postup
1. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na úzké nudličky. Zeleninu spaříme v osolené vroucí vodě, prudce zchladíme vodou ledovou a necháme okapat.
2. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Lístečky rukoly opláchneme. Kuřecí stehna vykostíme. Maso nakrájíme na kousky.
3. Čočku propereme pod tekoucí vodou. Vsypeme ji do vroucí vody a uvaříme ji na skus. Před koncem ji osolíme. Pak ji scedíme, necháme okapat a trochu zchladnout.
4. Čočku vsypeme do mísy. Přidáme mrkev s celerem, cibuli, pórek a rukolu. Vše zakapeme olejem a octem, dochutíme solí a pepřem a zlehka promícháme. Salát rozdělíme do misek a doplníme kousky masa.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2075 kJ/496 kcal
Počet porcí/kusů 4