Zrada v přípravě
Asijská kuchyně patří mezi nejzdravější na světě kvůli svému vysokému podílu zeleninových jídel. Problém je však často ve zpracování a přísadách. Tradiční ochucovadla obsahují příliš mnoho kořenících přípravků a smažení (byť s minimem tuku ve wok pánvi) také není zrovna energeticky nejúspornější způsob přípravy pokrmu. Jestliže chcete pomocí sóji zhubnout, raději její produkty vařte. Vařené sójové ‚maso‘ (použijte vývar nebo i půlku kostky masoxu) se dobře kombinuje například s rýží, těstovinami nebo kuskusem. Obsahuje až 30 % přírodní bílkoviny a tělo ho velmi dobře stráví. Sójové mléko v kávě prakticky nepoznáte od běžného polotučného mléčného výrobku. Dodává tělu lecitin, důležitý pro správnou činnost mozku.
Vyznejte se
Miso – fermentovaná sójová pasta
Natto – fermentované vařené sójové boby
Koisin – tekuté sladkoslané koření
Sweetened – sladká pasta z červených sójových bobů
Bed bean – sójové oříšky
Edamame – zelené sladké sójové boby
Okara – drť z výroby sójového mléka
Sójový olej – má vysoký obsah (61 %) nenasycených mastných kyselin
Sójové výhonky – dodávají vitaminy, enzymy a chlorofyl
Sojanéza – sójová majonéza nahradí klasickou majonézu v teplé i studené kuchyni. Je bezvaječná, má nízký obsah cholesterolu a nízký obsah tuku.