Doporučujeme

Kouzlíme dobroty z listového těsta

Sladké záviny důvěrně znáte, co vyzkoušet slané varianty například s masem?

Telecí ragú v paštičkách z listového těsta

Suroviny: 1 listové těsto (500 g), hladkou mouku na podsypání, 1 vejce, 400 g telecí kýty, olej, 50 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, sůl, bílý pepř, 120 g žampiónů, 100 ml bílého vína, 100 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 50 g parmazánu



Postup:

1. Z listového těsta vyválíme plát o tloušťce asi 2 milimetry. Pomocí formiček vykrajujeme základní kolečka o průměru asi 5 centimetrů. Třetinu koleček dáme na plechy a potřeme je rozšlehaným vejcem.


2. Do zbylých koleček vykrojíme formičkou o průměru 4 centimetry otvor. Vzniklý okraj opatrně dáme na základní kolečka a opět potřeme vejcem. Postup zopakujeme ještě jednou, až nám vzniknou mističky. Dáme je péct do vyhřáté trouby na 180 °C dozlatova.


3. Telecí kýtu nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a nakrájené maso orestujeme společně se slaninou. Okořeníme solí a pepřem a přidáme nadrobno krájené žampiony. Krátce orestujeme, zalijeme vínem a vývarem a chvilku podusíme.


4. Když je maso měkké, zjemníme směs smetanou a dochutíme vše solí a pepřem. Necháme vařit, dokud nám směs nezhoustne. Směs, plníme do upečených "paštiček" z listového těsta. Posypeme parmazánem a necháme krátce zapéct v rozpálené troubě.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1272 kJ/304 kcal

Počet porcí/kusů 12



Kachní závin s meruňkami

Suroviny: 50 g piniových oříšků, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 cibule, 150 g sušených meruněk, 1 pomeranč, svazeček hladkolisté petrželky, 800 g pečeného kachního masa (stehna, prsa), 1 lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru, mletý kmín, 1 lžička mleté skořice, sůl, mletý černý pepř, 500 g listového těsta, 2 žloutky, sezamová semínka na posypání



Postup:

1. Piniová semínka orestujeme v pánvi nasucho. Mrkev, řapíkatý celer a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sušené meruňky pokrájíme na kostičky.


2. Pomeranč dobře omyjeme v teplé vodě a nastrouháme kůru. Petrželku omyjeme a nasekáme najemno. Kachní maso vykostíme, odstraníme z něj kůži a nakrájíme na kousky.


3. V pánvi na rozehřátém oleji osmahneme zeleninu. Přidáme meruňky, oříšky, kachní maso a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud se tekutina téměř neodpaří. Pak přidáme petrželku, kmín, skořici, sůl, pepř, kůru a vymačkanou šťávu z pomeranče.


4. Listové těsto překrojíme na 2 díly a rozválíme je na obdélníkové pláty. Každý poklademe polovinou vychladlé masové směsi, zabalíme je do závinu a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Záviny potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme je sezamovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Necháme zchladnout, nakrájíme a podáváme např. s jogurtovým dipem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1074 kJ/257 kcal

Počet porcí/kusů 18



Vepřová panenka v listovém těstě

Suroviny: 600 g vepřové panenky (2 větší), sůl, mletý černý pepř, 50 ml rostlinného oleje, 100 g žampionů, 50 g pórku, 1 stroužek česneku, 3 snítky tymiánu, 40 g másla, 1/2 lžíce strouhanky, 300 g listového těsta (2 pláty), mouka na vál, 1 vejce na potření, kmín na posypání



Postup:

1. Vepřovou panenku omyjeme a osušíme. Maso osolíme, opepříme a v pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran opečeme.


2. Žampiony a pórek očistíme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme, tymián opláchneme, oboje nasekáme. V pánvi na másle orestujeme žampiony, pórek a česnek, osolíme a necháme zchladnout. Vmícháme strouhanku a tymián.


3. Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na tenčí plát a rozkrájíme ho na 4 obdélníky. Rozdělíme na ně žampionovou směs, přidáme půlky opečených panenek a zabalíme.


4. Záviny dáme do formy vyložené pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C 15-20 minut. Podáváme s dušenou zeleninou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2640 kJ/631 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí biftek Wellington

Suroviny: 2 jarní cibulky, 150 g žampionů, 2 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř, 4 bifteky z pravé hovězí svíčkové (á 150 g), olivový olej, 300 g listového těsta, 1 vejce na potření



Postup:

1. Cibulky a žampiony očistíme. Cibulky nasekáme nadrobno, žampiony pokrájíme na plátky. Vše orestujeme na másle v pánvi. Směs osolíme, opepříme a smažíme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Pak ji podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Nakonec ji rozmixujeme.


2. Hovězí bifteky očistíme, opepříme a potřeme olejem. Na rozehřáté pánvi je opékáme z každé strany asi 30 minut. Když trochu zchladnou, osolíme je.


3. Těsto rozválíme na plát asi 2 cm silný a rozdělíme ho na 4 čtverce. Každý kousek potřeme trochou houbové pasty a položíme na něj porci masa. Steaky potřeme ze všech stran houbami a dobře zabalíme do těsta.


4. Kapsičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě předehřáté na 200 °C je pečeme 15-20 minut. Podáváme se zeleninou podušenou na másle.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2540 kJ/607 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fazolky v listovém těstě

Suroviny: 400 g zelených fazolek (čerstvé nebo mražené), 400 g listového těsta, 2 snítky rozmarýnu, sůl, mletý černý pepř, 120 g tvrdého sýra, 1 vejce, 50 g sezamu, mouka na vál



Postup:

1. Čerstvé zelené fazolky očistíme a spaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty. Pak je propláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Pokud použijeme mražené fazolky, nespařujeme je, jen je necháme roztát a propláchneme je.


2. Těsto rozválíme na vále posypaném hladkou moukou na plát silný asi 3 mm a rozkrájíme ho na čtverce o velikosti 4x4 cm. Na každý čtvereček položíme několik fazolek, kousíček rozmarýnu, osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem.


3. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a vždy dva protilehlé rohy spojíme. Šátečky položíme na plech, potřeme je vejcem a posypeme sezamovým semínkem.


4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20-25 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1829 kJ/437 kcal

Počet porcí/kusů 4



Závin se zelím, vepřovým masem a játry

Suroviny: 1 velká cibule, 300 g vepřového masa, 2 lžíce sádla, sůl, mletý černý pepř, 400 g kysaného zelí, 1/2 lžičky celého kmínu, dle chuti krupicový cukr, 150 g vepřových jater, olej na smažení, 400 g listového těsta, 1 vejce na potření



Postup:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očištěné vepřové maso na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme vepřové maso a osmahneme ho. Osolíme ho, opepříme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou necháme dusit.


2. Asi po 30 minutách přidáme do kastrolu kysané zelí a kmín. Vše společně vaříme dalších asi 10 minut. Nakonec zelí dle chuti mírně osladíme.


3. Játra očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Na trošce oleje na pánvi je rychle orestujeme, pak je přimícháme do zelné směsi.


4. Listové těsto rozpůlíme. Oba díly rozválíme na tenké pláty. Rozprostřeme na ně zelí s masem a játra. Oba pláty svineme a konce založíme dospodu. Záviny přeneseme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1170 kJ/279 kcal

Počet porcí/kusů 12



Husí prsíčka v listovém těstě

Suroviny: 800 g husích prsou, koření na drůbež, 4 lžíce oleje, vývar na podlévání, asi 4 lžíce nasekaných bylinek (bazalky, tymiánu, estragonu), 200 g listového těsta, hladkou mouku na vál, 1 vejce na potření, 1 lžíci sezamu, 1 lžíci kmínu



Postup:

1. Husí prsa očistíme a na kůži několikrát nařízneme. Posypeme je kořením na drůbež a v pekáčku na rozehřátém oleji ze všech stran opečeme.


2. Prsa podlijeme trochou vývaru a vložíme do trouby. Při 190 °C je pečeme asi 60 minut. Během pečení je přeléváme výpekem, případně podléváme další tekutinou.


3. Měkká prsíčka vyjmeme z pekáčku a ještě teplá obalíme v nasekaných bylinkách. Když vychladnou, přes vlákno je nakrájíme na silnější plátky.


4. Listové těsto rozválíme na pomoučněné válu na plát a rozdělíme na čtverečky. Navrch každého položíme kousek masa a zabalíme ho. Šátečky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je vajíčkem a posypeme sezamem nebo kmínem. V troubě je při 200 °C pečeme dozlatova.


Doba přípravy 110 minut.

1 porce obsahuje 4047 kJ/967 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás