1. krok: Srdcem bujabézy je ryba a mořské plody. Ty se ale přidávají až nakonec a povaří se jen krátce.
2. krok: Chuť propůjčuje bujabéze především silný zeleninový základ, do kterého je třeba přidat různé druhy zeleniny. Zvláštní anýzovou příchuť podpoří fenykl a pastis.
3. krok: Typickou červenou barvu bujabézy mají na svědomí rajčata. V létě můžete použít čerstvá, v zimě se vyplatí spolehnout se na rajčata z plechovky.
4. krok: Aby se propojily všechny ingredience, je třeba zeleninový základ dohladka rozmixovat.
5. krok: Jemné struktury docílíte, když směs přecedíte přes sítko, které zachytí hrubé kousky.
6. krok: Do prohřátého základu postupně přidejte očištěné mořské plody a kousky bílé mořské ryby – čím více rozličných druhů použijete, tím lépe.