Seznamte se s jednou z nejslavnějších rybích polévek světa. Narodila se v Marseille a do vašeho domova přinese vůni Středozemního moře. Příprava zabere trochu času, ale výsledek stojí za to.

Základ polévky

6 porcí, doba přípravy 2 hodiny


? 60?ml olivového oleje

? 6 stroužků česneku

? 1 pomeranč

? 350?g pórku

? 120?g mrkve

? 150?g řapíkatého celeru

? 200?g fenyklu, zelené řapíky uschovejte

? 3 bobkové listy

? 1 lžička fenyklových semínek

? špetka šafránu

? svazek petržele

? 1 lžíce rajčatové šťávy

? 2 plechovky rajčat ve vlastní šťávě nebo

? 1?kg čerstvých rajčat

? 125?ml pastisu nebo jiného anýzového likéru

? 1 litr rybího vývaru


Na dokončení:

? 500?g filetů z bílé ryby (pražma, treska, chňapal)

? 750?g slávek

? 12 krevet


Základ polévky:

V silnostěnném hrnci zpěňte na olivovém oleji pórek, kůru z pomeranče a česnek. Postupně přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na malé kousky. Zalijte 3?dl rybího vývaru, přidejte pastis, bylinky a veškeré koření. Poté dvacet minut povařte, dokud zelenina nezměkne. Do směsi vyklopte rajčata z plechovky a přilijte zbytek vývaru. Tekutinu přiveďte k varu a hodinu provařte, občas zamíchejte. Nakonec tekutinu rozmixujte a směs propasírujte přes síto.


Na dokončení:

Rybí filety zbavte kůže a nakrájejte na větší kousky. Mušle očistěte a krevety oloupejte. Přidejte k propasírovanému základu a krátce povařte – jen tak, aby se maso zatáhlo, což trvá přibližně pět minut. Servírujte do hlubokých talířů, ozdobte řapíky fenyklu a přikusujte francouzskou bagetu.


Podrobný návod na následující straně!


  8:13,  aktualizováno  25. března 2019 21:34