Nuda, nebo závislost?
Kolem čtvrté odpoledne na vás padne taková únava, že byste bez čokoládové injekce upadla do mdlob? Patrně máte jen takový pocit. Je normální, že pro své tužby hledáte rozumové ospravedlnění. Když si ale krátíte pracovní dobu pojídáním sladkostí, spíš to svědčí o faktu, že se v práci nudíte, než o vaší závislosti na sladkém. Existuje celá řada teorií, které podporují na jedné straně nízkotučnou stravu a na straně druhé nízkokarbohydrátové potraviny (s nízkým obsahem cukru).
Jedním si ale můžete být jistá – jinak budete reagovat vy a jinak tělo vaší kamarádky. Záleží na vaší genetické výbavě a životním stylu. Obecně platí, že zvýšení příjmu bílkovin a snížená konzumace tuků v kombinaci s pohybem pomáhají odbourat tuk a udržet svaly. Nejlépe uděláte, když jídlo správně zkombinujete. Klidně si dopřejte tučné ořechy, avokádo nebo olivový olej, ale doplňte je nízkokalorickým salátem. Hlavně se vyhněte jakýmkoliv extrémům. Zdravá výživa vyžaduje rozum, umírněnost a vyváženost.
Sledujte, co jíte
Cukr možná skoro nepoužíváte a ke sladkostem se přiblížíte maximálně jednou týdně. Fajn. Počítáte ale i s cukrem schovaným v cereáliích, těstovinách nebo třeba v konzervě s kukuřicí? A co nízkotučné potraviny? Obsahují sice méně tuku, ale většinou víc cukru než jejich tuční sourozenci. Když uberete tuk, musíte přidat cukr, aby mělo jídlo tu správnou chuť a konzistenci. Potravinářský průmysl zatím nedokáže obohatit potraviny pouze bílkovinami. Pokud se neživíte výhradně kořínky,vaše nízkotučná dieta bude téměř vždycky dietou s vysokým obsahem cukrů. Když se navíc vyhýbáte tukům, sníží se vám příjem bílkovin.
Hlavním zdrojem proteinů je totiž maso, které zároveň obsahuje hodně tuků. To znamená, že i po hodinách strávených na rotopedu se vaše svaly vzhledově blíží jahodovému želé. Aby se vám zpevnily, budete muset vynaložit mnohem větší námahu než kamarádka, která holduje biftekům. Po nízkotučných potravinách budete mít navíc za chvíli hlad, protože tuk umí snižovat glykemický index. A čím nižší glykemický index, tím pomaleji se energie vstřebává do krve a tím déle vydržíte bez jídla. Cukr má naopak glykemický index hodně vysoký, takže způsobuje energický jojo efekt. Jedině přírodní cukry z ovoce, zeleniny, luštěnin nebo třeba těstovin uvařených al dente (na skus) se dostávají do krve pomaleji. Když nakupujete, všímejte si hlavně obsahu laktózy, fruktózy a všech dalších „óz". Všechny představují jen jiné názvy pro cukr! Jestliže máte na sladké nesnesitelnou chuť, dejte si ho během dopoledne. Tělo si v ranních hodinách dokáže s cukrem poradit mnohem lépe než večer.