Jahodový cheesecake ve skle
Korpus: 125 g smetany ke šlehání, 40 g másla, 100 g přírodního krupicového cukru, 50 g mletých oříšků nebo mandlí, 50 g hladké mouky ?
Tvarohový krém: 150 ml smetany ke šlehání, 200 g tučného čerstvého sýra, 300 g slazeného kondenzovaného mléka, špetka citronové kůry, šťáva z 1 citronu
Jahodová vrstva: 500 g jahod, asi 2 lžíce cukru
?Postup:
1. Smetanu svaříme s máslem a cukrem. Odstavíme ji a vmícháme do ní oříšky a mouku. Na pečicí papír si nakreslíme kruh o průměru 20 cm a vyložíme jím plech. Doprostřed kruhu rozetřeme těsto. Korpus pečeme při 180 °C asi 10-15 minut. Hotový ho i s papírem sejmeme z plechu a necháme vystydnout.
2. Ze smetany připravíme šlehačku. Pak začneme šlehat sýr. Když získá krémovou konzistenci, po částech do něj zapracujeme kondenzované mléko. Krém dochutíme, citronovou kůrou a šťávou a nadlehčíme ho šlehačkou. Krém necháme vychladit.
3. Jahody očistíme. Nakrájíme je na kousky a vsypeme do kastrůlku. Podlijeme je trochou vody, osladíme a jen krátce podusíme. Pak je odstavíme a necháme vychladnout.
4. Korpus rozlámeme na kousky. Skleničky ve vrstvách naplníme krémem a jahodami. Nakonec je doplníme kousky korpusu.
Doba přípravy 50 (bez chlazení a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 1847 kJ/441 kcal
Počet porcí/kusů 8