Dolmades
Pro čtyři osoby: 200 gramů vinných listů, hrnek rýže, 2 hrnky vody, šťáva z jednoho citronu, olivový olej, hrst bylinek, sůl, pepř
Postup:
1. Odložte stranou asi pět listů a zbylé listy spařte vroucí vodou, nechte je v ní asi pět minut.
2. Na oleji osmažte cibulku a maso. Osolte a opepřete. Duste asi 15 minut.
3. Rýži properte ve studené vodě, sceďte a zalijte vodou. Nakrájejte zelenou cibulku a nasekejte na drobno kopr, majoránku a mátu. Smíchejte a přidejte sůl a pepř. Přimíchejte maso.
4. Listy naplňte nádivkou a klaďte je těsně vedle sebe do pekáčku, který jste vyložili nespařenými listy.
5. Zakápněte olejem, citronovou šťávou a zakryjte poklicí (nebo alobalem). Dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů.
Náš tip: V létě podávejte listy studené, hodí se k nim pečivo.