Telecí roládky s bílým chřestem
Potřebujete: 10 kusů sušených smržů (případně jiných hub), 500 g bílého chřestu, 1 citron, 600 g telecí kýty, sůl, mletý černý pepř, 100 g špenátu, 150 g plátků anglické slaniny, 120 g másla, olej, 100 ml hovězího vývaru
Postup:
1. Smrže přes noc namočíme. Chřest očistíme a odkrojíme nebo odlomíme zdřevnatělé konce. Pak chřest oloupeme, podle potřeby překrojíme a silné kousky rozkrojíme na polovinu. Vložíme je do studené vody s citronem.
2. Maso nakrájíme na plátky a naklepeme přes mikroténovou fólii. Pak plátky osolíme a opepříme. Špenát spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat. Na plátky masa položíme anglickou slaninu tak, aby větší část přesahovala přes užší stranu plátku. Na slaninu položíme špenát a nakrájený chřest.
3. Maso stočíme do roládky, kterou obalíme přesahující slaninou. Zbylý chřest dáme do kastrůlku s vodou a polovinou másla, osolíme, opepříme a pět minut povaříme. V pánvi rozehřejeme olej a závitky ze všech stran opékáme asi 10 minut. Pak je vyjmeme a uchováme v teple.
4. Do výpeku nalijeme hovězí vývar, přivedeme k varu a vmícháme zbylé máslo. Přidáme smrže i s vodou, promícháme a krátce provaříme. V hotové omáčce maso už jen prohřejeme a podáváme s chřestem a opečenými bramborami. Zdobíme bylinkami.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2571 kJ/614 kcal
Počet porcí/kusů 4