Doporučujeme

Abeceda zdraví O: okurka, opuncie a ořechy

Pokračujeme s abecedou zdraví a tentokrát se můžete těšit na tipy od písmenka O. Proč byste měli jíst okurku, opuncii a ořechy?

Okurka


Myslíme samozřejmě salátové okurky, ne nakládačky. Proč je fajn je zařadit pravidelně do svého jídelníčku? Zejména v létě oceníte, že okurka hydratuje, protože je z 90 % tvořena vodou! Takže pokud zapomínáte pít, dejte si na stůl okurku a občas si ji zobněte! No a protože jsou hlavně z vody, tak obsahují málo kalorií a tím pádem jsou vhodnou součástí jídelníčku pro každého, kdo si chce hlídat váhu a hubnout! Navíc pomáhají zmírňovat nemoci ledvin a močového měchýře a zároveň tělo pročišťují díky povzbuzujícímu vlivu na činnost ledvin.

http://gty.im/640991238

Okurky se pyšní obsahem vitamínů A, B a C. No a pokud jste zvyklé je jíst i se slupkou, dobře děláte, protože ta obsahuje cca 12 % denní dávky vitamínu C. Kromě vitamínů obsahují okurky taky prospěšné minerály – draslík, hořčík a křemík. Kromě toho okurky obsahují i antioxidanty, což potěší zejména vaši pleť. Okurku totiž nemusíte jen konzumovat, ale můžete ji využít třeba na pleťovou masku, případně rovnou přímo okurku můžete pokládat například na namáhané a unavené oči nebo místa spálená od sluníčka. Neskutečně jim uleví a pokožku ochladí! Takže až budete příště připravovat třeba salát nebo okurkovou limonádu, myslete i na svou pleť.


Opuncie


Opuncie je opravdu velmi exotické ovoce, protože je plodem kaktusu. Tušily jste to? Původně pochází z Mexika a Střední Ameriky a byly běžnou součástí jídelníčku tamních Indiánů. Právě proto se jim přezdívá indiánské fíky. Opuncie se nejen svým tvarem podobají hruškám, dokonce i jejich dužina a chuť hrušky připomíná. Opuncie obsahuje vitamíny skupiny B a opravdu hodně vitamínu C. Kromě toho také minerály prospěšné zdraví – draslík, vápník, hořčík a fosfor.

http://gty.im/889873046

Má pozitivní vliv na posílení imunity, draslík a vláknina zase pomáhají se snížením krevního tlaku a cholesterolu. Vláknina navíc navozuje pocit sytosti, takže pokud máte na srdci svoji linii, zkuste si občas dát i opuncii, ale ne zas tak moc často, protože obsahuje poměrně dost cukru. A navíc zrovna v tomhle případě platí známé pořekadlo, že dobrého pomálu, u některých citlivějších jedinců totiž může větší množství opuncií způsobit žaludeční obtíže. A jak je vlastně konzumovat? Opatrně opuncii oloupejte, před oloupáním byste se jí neměly dotýkat, protože na jejím povrchu jsou malinké trny. Ideálně při práci používejte rukavice. No a pak ji můžete jíst čerstvou, nebo třeba přidat do salátů. Občas se z ní vyrábí i tekuté sladidlo.


Ořechy


Ořechům se připisuje hodně pozitivních účinků – třeba že jsou zdrojem vitality, zdraví, obsahují zdraví prospěšné tuky, důležité vitamíny a minerály, antioxidanty. Díky nenasyceným mastným kyselinám oříšky také bojují se „zlým“ cholesterolem. Jsou prostě superpotravinou. Ale pozor, i tady je potřeba hlídat si zkonzumované množství. Jaká je ideální dávka ořechů? Pro dospělého člověka hrst, což je cca 25-30 gramů.

http://gty.im/651971304

A které z ořechů jsou nejlepší? Každý z nich má něco do sebe, své specifické vlastnosti, přesto jsou za krále všech ořechů považované vlašské ořechy, protože mají nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Na druhou stranu jsou docela dost náchylné ke žluknutí. Skvělou volbou jsou i makadamiové ořechy, para nebo mandle, záleží na vašich chuťových preferencích. Máte své favority?

Proč jíst nektarinky a nashi se dozvíte zde


  • Vybrali jsme pro Vás