Doporučujeme

8x palačinky, omelety a lívance

Rychlé a snadné recepty nejen na originální večeři.

Omeleta z ovesných vloček se špenátem

Suroviny: 150 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 2 housky, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, olej na smažení, 3 hrsti mladého špenátu, 1 stroužek česneku, jarní cibulka nebo pažitka



Postup:

1. Ovesné vločky nasypeme do hrnce, přilijeme mléko a na mírném ohni přivedeme k varu. Když začne směs houstnout, přidáme na malé kostičky nakrájenou housku, ochutíme solí, pepřem, promícháme a odstavíme z ohně.

2. K povařeným vločkám přidáme mouku a vejce a dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a postupně opečeme omelety.

3. Mezitím očistíme špenát, opláchneme ho a necháme okapat. Pak ho orestujeme na troše oleje společně s najemno nasekaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem (případně vegetou).

4. Omelety podáváme se špenátem, a podle chuti je posypeme cibulkou nebo pažitkou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1379 kJ/329 kcal

Počet porcí/kusů 4



Celerové palačinky

Suroviny: 1 vejce, 500 ml mléka, 180 g hladké mouky, 1/4 celeru, sůl, mletý černý pepř, 100 g měkkého salámu, 1 lžíce nasekané petrželky, olej na smažení, 200 g cherry rajčátek, 1 cuketa



?Postup:

1. V misce rozšleháme vejce s mlékem a postupně přisypeme hladkou mouku.

2. Vymícháme hladké palačinkové těstíčko, nastrouháme do něj očištěný celer, přidáme sůl, pepř, na tenké nudličky nakrájený salám a najemno nasekanou petrželku.

3. Rozpálenou pánev vymažeme olejem a po částech připravíme tenké palačinky. Podáváme je s orestovanými cherry rajčátky a cuketou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1329 kJ/317 kcal

Počet porcí/kusů 4



Šunkové lívance s hermelínem

Suroviny:
200 ml mléka, 1 lžička krupicového cukru,  20 g droždí, 300 g hladké špaldové mouky, 2 malá vejce, 200 ml světlého piva, sůl, 100 g šunky, 4 hermelíny (po 100 g), olej na vymazání lívanečníku, rukola na ozdobu



?Postup:

1
. V míse smícháme vlažné mléko s cukrem, droždím a asi 3 lžícemi mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Potom přidáme vejce rozšlehaná s pivem, zbylou mouku, sůl a vše dobře promísíme. Těsto necháme na teplém místě 30-40 minut kynout. Do vykynutého těsta vmícháme pokrájenou šunku (část si necháme na ozdobu).

3. Mističky lívanečníku vymažeme lehce olejem a z připraveného těsta v nich upečeme lívance. Lívance uchováme teplé.

4. Hermelíny podélně rozkrojíme. Lívance a plátky hermelínu poskládáme střídavě do komínků. Věžičky ozdobíme zbylou šunkou a rukolou. Podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 45 (bez doby kynutí) minut.

1 porce obsahuje 2692 kJ/643 kcal

Počet porcí/kusů 4



Omeleta s krevetami

Suroviny:
250 g vařených krevet, ?50 g přepuštěného másla, 8 vajec, ?sůl, 1/2 lžičky tabasca, 100 g strouhaného ementálu



?Postup:

1
. Krevety podélně rozřízneme. V pánvi rozehřejeme 1/4 másla a 1/4 krevet na něm opečeme.

2. V misce rozšleháme 2 vejce, lehce je osolíme, přidáme kapku tabasca a směs vlijeme na orestované krevety.

3. Když začne omeleta na okrajích tuhnout, posypeme ji částí sýra, přehneme ji na polovinu a z obou stran dopečeme dozlatova.

4. Stejným způsobem připravíme další 3 omelety. Podáváme je s míchaným zeleninovým salátem, případně i různě upravenými bramborami.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2052 kJ/490 kcal

Počet porcí/kusů 4



Sezamové palačinky se zeleninou

Suroviny:
2 vejce, ?400 ml mléka, sůl, špetku muškátového oříšku, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 4 lžíce sezamu, hrst sekané pažitky, 2 cibule, 2 velké mrkve, 2 červené papriky, slunečnicový olej, 100 g mungo nebo sójových výhonků, 100 g lučiny, dle chuti citronovou šťávu



?Postup:

1.
Vejce rozšleháme s mlékem, špetkou soli a muškátovým oříškem. Za stálého šlehání pomalu přisypeme mouku. Do hladkého těsta vmícháme sezam a pažitku.

2. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo, papriky očistíme a nakrájíme na jemné nudličky.

3. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zezlátnout cibuli. Přisypeme mrkev s paprikami. Vše osolíme a orestujeme. Vmícháme výhonky a lučinu. Směs prohřejeme, dochutíme citronovou šťávou a odstavíme.

4. Z palačinkového těsta upečeme na pánvi vytřené olejem asi 8 větších palačinek. Naplníme je zeleninou a podáváme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2578 kJ/616 kcal

Počet porcí/kusů 4



Mexické palačinky

Masová náplň:
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, 3 lžíce olivového oleje, 400 g mletého masa (směs hovězí+vepřové), sůl, mletý černý pepř, 400 g sekaných rajčat z konzervy, 1 malá červená paprika, 1 malá zelená paprika, ?80 g mražené, kukuřice, 100 g strouhaného sýra

?Palačinky: 2 vejce, 500 ml mléka, špetka soli, asi 200 g hladké mouky, olej na smažení palačinek



?Postup:

1.
Cibuli s česnekem oloupeme, feferonku očistíme. Vše nasekáme nadrobno a necháme zezlátnout na oleji v kastrolu. Přidáme mleté maso a orestujeme ho. Směs osolíme, opepříme, zalijeme rajčaty a pod pokličkou necháme zvolna dusit.

2. Papriky očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Když je maso skoro měkké, kastrol odklopíme. Přidáme do něj papriky a kukuřici a směs nadále vaříme, dokud se neodpaříme přebytečná tekutina.

3. Vejce rozšleháme v mléce. Přidáme sůl a po částem mouku. Vyšleháme hladké těsto a necháme ho asi 20 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 8 palačinek.

4. Palačinky naplníme masovou směsí. Posypeme je sýrem a v troubě pod grilem necháme zapéct.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1311 kJ/313 kcal

Počet porcí/kusů 8



Palačinkové řezy s játrovým krémem a rybízovým dipem

Palačinky:
?2 vejce ?250 ml mléka ?špetka soli ?asi 5 lžic polohrubé mouky ?olej na smažení ?Játrový krém: ?2 lžíce jemně sekaných lískových oříšků ?125 g játrové paštiky ?3 lžíce zakysané smetany ?špetka tymiánu ?sůl ?mletý černý pepř

?Rybízový dip: ?150 g želé nebo marmelády z červeného rybízu ?2 lžíce červeného vína ?5 lžič pomerančové šťávy ?1 lžička strouhané pomerančové kůry ?špetka tymiánu ?sůl ?mletý černý pepř ?100 g červeného rybízu



Postup:

1. Vejce rozšleháme v mléce. Přidáme sůl a za stálého míchání po lžících mouku. Hladké těstíčko necháme asi 20 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 6 palačinek.

2. Lískové oříšky nasucho opražíme. Paštiku vyšleháme se smetanou do hladka. Přidáme oříšky s tymiánem. Krém dochutíme solí a pepřem.

3. Pět palačinek potřeme krémem a sesadíme je dohromady. Navrch přitiskneme zbylou omeletu. Dort necháme v chladu zatuhnout. Před podáváním ho nakrájíme na kousky, které na talíři doplníme rybízovým dipem.

4. Želé svaříme s vínem, pomerančovou šťávou a kůrou a s tymiánem. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Vsypeme do ní očištěné kuličky rybízu, odstavíme ji a necháme vystydnout.


Doba přípravy 45 (bez chlazení) minut.

1 porce obsahuje 1292 kJ/309 kcal

Počet porcí/kusů 6



Pohankové palačinky s kuřecí směsí

Na kuřecí směs:
?200 g kuřecího masa ?1 cibuli ?100 g žampionů ?1 červenou papriku ?1 malý lilek ?1 malou cuketu ?2 lžíce olivového oleje ?sůl ?mletý černý pepř ?hrst sekané petrželky na posypání

?Na palačinky: ?150 g pohankové mouky ?100 g hladké světlé mouky ?špetku soli ?1 vejce ?asi 500 ml vody ?olivový olej na vymazání pánve



Postup:

?
1. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme, žampiony, papriku, lilek a cuketu očistíme. Cibuli nasekáme nahrubo, zbylou zeleninu pokrájíme na malé kousky.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kuřecí kousky. Vyjmeme je a ve výpeku osmahneme cibuli. Přidáme žampiony. Osolíme je, opepříme a krátce podusíme. Pak přidáme papriky s lilkem.

3. Když zelenina změkne, vmícháme cuketu s kuřecím masem. Vše dle chuti dosolíme a dopepříme, prohřejeme a odstavíme.

4. Z prosáté mouky, soli, vejce a vody připravíme hladké řidší těsto. V chladu ho necháme asi 30 minut odležet. Poté z něj na pánvi vytřené olejem upečeme tenké palačinky. Ty naplníme kuřecí směsí, posypeme sekanou petrželkou a podáváme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1833 kJ/438 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás