Doporučujeme

7 receptů na úpravu sladkovodních ryb

Ryby na vašem talíři nesmí chybět. Vybrali jsme pro vás recepty do 500 kcal. Dobrou chuť!

Cejn s rajčaty

Suroviny: 800 g filetů z cejna, špetku kmínu, špetku červeného pepře, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 400 g rajčat, 1 svazek mladé cibulky, 2 stroužky česneku, 200 ml bílého vína, 3 lžíce olivového oleje, 1 limetku, snítku bazalky



Pracovní postup:

1. Filety z cejna (případně jiné ryby) očistíme, omyjeme a osušíme. Kůži několikrát příčně nařízneme. Ryby posypeme kmínem, pepřem a solí a lehce obalíme v hladké mouce.

2. Rajčata opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do pekáčku, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a najemno nakrájený česnek. Zalijeme bílým vínem a zlehka promícháme.

3. Na zeleninu položíme připravené filety, přelijeme olivovým olejem, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Během pečení podle potřeby podléváme vodou.

4. Hotové filety se zeleninou dochutíme solí, limetkovou šťávou a bazalkou. Podáváme s těstovinami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1935 kJ/462 kcal

Počet porcí/kusů 4



Filety z pstruha v bylinkách

Suroviny: 8 pstružích filetů, 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka, oregáno), sůl, 100 g másla, 150 g nakládaných hub (např. klouzků nebo lišek), 1 citron, 4 lžičky olivového oleje, 100 ml bílého vína



?Pracovní postup:

1.
Filety omyjeme, osušíme a rozložíme na pracovní desku. Každý filet osolíme a potřeme nasekanými bylinkami, které důkladně přimáčkneme prsty k masu. Část bylinek si necháme stranou na posypání hotových ryb. Připravené ryby necháme v chladu rozležet.

2. Pak filety pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. V pekáčku rozpustíme máslo, vložíme do něj připravené filety a pečeme asi 25 minut při teplotě 180 °C.

3. Občas je podlijeme trochou vína. Asi 5 minut před koncem pečení přidáme k rybám nakládané houby, které vmícháme do výpeku. Hotové pstruhy podáváme přelité šťávou s houbami, jako příloha se hodí například pečené brambory.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2018 kJ/482 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na kari a zelenině

Suroviny: 2 mrkve, 1/2 malého celeru, 1 malý pórek, 1 velká cibule, 1 brambor, 1 hlavička česneku, 1 lžička kari koření, sůl, pepř, 1 kávová lžička kmínu, 1 očištěný a rozporcovaný kapr, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla



?Pracovní postup:

1. Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.

2. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.

3. Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.

4. Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1657 kJ/396 kcal

Počet porcí/kusů 4



Štika s fenyklovým zelím

Suroviny:
800 g štiky vykuchané a očištěné, 2 lžíce oleje, 1 lžíce koření na ryby, 300 g hlávkového zelí, 1 fenykl, 1 lžíce vegety, 2 lžíce másla, 100 ml vývaru, svazek kopru



Pracovní postup:

1.
Štiku omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Posypeme ji kořením na ryby. Dáme je do pekáčku s olejem a zprudka opečeme ze všech stran.

2. Opečené podkovy dáme v pekáčku do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut.

3. Mezitím očistíme zelí a fenykl a nakrájíme vše na nudličky. Na pánvi rozpálíme máslo. Přidáme nakrájené zelí a fenykl a krátce orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme dusit asi 8 minut.

4. Podušené fenyklové zelí ochutíme vegetou a nasekaným koprem. Hotové podkovy podáváme s fenyklovým zelím a např. vařenými bramborami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1906 kJ/455 kcal

Počet porcí/kusů 4



Lín v bylinkovém těstíčku

Suroviny:
800 g lína nakrájeného na podkovy, 6 lžic hladké mouky, 50 ml mléka, 1 vejce, 100 g strouhaného parmazánu, 1 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn), 4 stroužky česneku, sůl, olej na smažení, 1 citron



?Pracovní postup:

1
. Porce ryby opláchneme a osušíme. Mouku, mléko, vejce, strouhaný parmazán a nasekané bylinky promícháme na hladké těstíčko, které dochutíme utřeným česnekem a solí.

2. V hluboké pánvi rozpálíme olej. Porce lína namáčíme do těstíčka a pozvolna osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

3. Osmažené kousky ryby pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme citronem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1936 kJ/462 kcal

Počet porcí/kusů 4



Candát s dušenou zeleninou

Suroviny:
800 g filetů z candáta, sůl, hladká mouka na obalení, celý kmín, máslo na opékání ryby, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 6 rajčat, 1 cuketa, 2 žluté papriky, olivový olej, mletý černý pepř, několik snítek tymiánu



Pracovní postup:

1
. Filety candáta očistíme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Posypeme je kmínem.

2. V pánvi rozehřejeme máslo a porce ryby na něm zvolna z obou stran opečeme dozlatova. Odložíme je na stranu, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.

3. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek na plátky. Rajčata omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Cuketu s paprikami očistíme a také nakrájíme na kousky.

4. V pánvi na olivovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Přidáme zbylou zbylou zeleninu a tymián. Vše krátce podusíme a dochutíme solí a pepřem. Společně s bramborami a kouskem citronu podáváme k rybě.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2088 kJ/499 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špíz z amura

Suroviny
: 600 g filetů z amura, sůl, mletý pepř, 1 lžička mleté papriky, rostlinný olej, 200 g malých rajčátek, 2 cibule, 100 g slaniny, šalvěj



Pracovní postup:

1.
Rybí maso důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. Nakrájíme ho na větší kostky. Dáme je do misky, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zakapeme olejem a promícháme.

2. Rajčátka omyjeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a rozčtvrtíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky.

3. Kousky ryby obalíme plátky slaniny a střídavě se zeleninou a lístečky šalvěje je napícháme na kovové jehly nebo navlhčené špejle.

4. Na pánvi rozehřejeme olej a špízy zvolna ze všech stran opečeme. Podáváme je s chlebem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1419 kJ/339 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás