Pátek 28. února 2020, svátek má Lumír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. února 2020 Lumír

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

aktualizováno 
Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná výroba je neekologická a produkuje dvojnásobek zplodin ve srovnání se samotným rybolovem.

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem | foto: Kulinární studio MAFRA

Studie vědců z Kalifornie také zjistila, že milovníci masa zanechávají nižší uhlíkovou stopu než pojídači sladkostí a pijáci alkoholu. Zkusili zmapovat celou cestu od suroviny až ke spotřebiteli. Napsal to server Daily Mail s odvoláním na studii University of California v Santa Cruz.

„Potravinový systém je významným zdrojem globálních emisí skleníkových plynů a treska tmavá patří k nejchytanějším rybám na světě,“ tvrdí Brandi McKuin, který se zabývá environmentálními studiemi na univerzitě.

Treska tmavá, někdy se jí říká také polak (Pollachius pollachius), je mořská ryba z čeledi treskovití. Je zdrojem obrovského byznysu, protože se z ní vyrábějí ohromná množství rybích prstů, obalovaného filé a nápodob krabích tyčinek. 

Samotný rybolov je vlídný k životnímu prostředí, protože na jediný zátah se do sítě daří chytit obrovské množství ryb. McKuin vidí problém v tom, že se pak ryby přepravují na velké vzdálenosti pomocí lodí, které jsou poháněly levným palivem, které při spalování vypouští obrovské množství zbytkové síry.

Podle něj by hodně pomohlo, kdyby se podařilo schválit přísnější normy pro paliva mořských lodí, které se ve velké míře podílejí na znečišťování ovzduší. 

„Tato studie zdůrazňuje potřebu rozšířit náš pohled tak, aby zahrnoval celý dodavatelský řetězec,“ zdůrazňuje profesor Elliot Campbell, který je spoluautorem studie. Podle něj se nestačí jen dívat na samotné rybaření, ale zahrnout do výroby jídla celý zpracovatelský řetězec, který je mnohem komplikovanější.

Existují organizace, které se touto problematikou zabývají (například Seafood Watch) a vyvinuly nástroje pro výpočet uhlíkové stopy pro mořský rybolov. Modle McKuina však dosud nezahrnovaly proces dalšího zpracování a dopravy. Takže tato studie přidává další data, kterou mohou přidat další nástroj k výpočtům.

K nejpřekvapivějším výsledkům studie patří fakt, že z ní vyšli lépe jedlíci masa než například mlsouni sladkostí. Výzkum sledoval stravovací návyky 60 000 domácností v Japonsku a dospěl k tomu, že celková uhlíková stopa pojídačů masa nakonec byla desetinová oproti rodinám s oblibou ve sladkostech a alkoholu.

Stejně tak studie ukázala, že daleko větší uhlíkovou stopu měly domácnosti, které se hodně stravují v restauracích. Ti vyprodukují o 175 procent větší uhlíkovou stopu než ti, kdo se stravují doma „svémomocí“.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Když se stala vegankou, zrušila školní jídelnu a začala vařit na internetu

Dewiin instagram sleduje už přes osmdesát tisíc lidí a najdete tam nejen fotky veganských jídel, které uvařila, ale i...

Nadýchané ovocné knedlíky se vůbec nevaří. Chutnají jako jahody na obláčku

Vaří se od jara do podzimu, první bývají s rebarborou, ty poslední se švestkami. Dělají se kynuté, z bramborového,...

VIDEO: Kříženec rotvajlera a fily neposlouchá, šel majitelce po krku

Na internetu si podle fotky našli štěně, které se jim líbilo, a zajeli si pro něj na druhý konec republiky. Aniž by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Poslední kožnatka na světě. Vědci řeší vymření dalšího živočišného druhu

Kožnatka Swinhoeova je kriticky ohrožená želva zvláštního vzezření a úctyhodných rozměrů. Tato prapodivná a přesto...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Premium

Plasty, papír, hliník a elektroodpad. Praktický manuál, jak doma třídit

Nejlepší odpad je údajně ten, který nevznikne vůbec. A když už je na světě, začněte s ním pracovat, jakmile se obalu...

Premium

Mám ráda dezerty, ale sama nepeču, říká herečka a moderátorka Bebarová

Tereza Bebarová mě pozvala k sobě domů a už od vstupních dveří bylo jasné, že místo, kde bydlí, je prolnuté harmonií....

Ze zmrzlé půdy obilná pole. Změna klimatu posouvá zemědělství na sever

Dnes je tam půda zmrzlá, za sto let se v ní možná bude pěstovat obilí i brambory. Vlivem globálního oteplování se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz