Doporučujeme

7 originálních receptů na kuskus

Kuskus je univerzální. Můžete jej připravit nasladko, jako přílohu nebo jako chutný salát.

Plněné žampiony s kuskusem

Suroviny:
4 velké žampiony portobello, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?olivový olej, ?100 g kuskusu, ?1 cibule, ?1 červená paprika, ?50 g balkánského sýra, ?2 lžíce nasekané petrželky, ?400 g bílého jogurtu, ?citronová šťáva, ?2 lžíce nasekané máty



Postup:

1.
Žampiony očistíme a zbavíme nohy. Klobouky osolíme, opepříme, pokapeme olejem a z obou stran je ogrilujeme.

2. Kuskus necháme nabobtnat dle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli a nožičky se žampionů. Pánev odstavíme. Vmícháme kuskus, na malé kostičky nakrájenou papriku, rozdrobený sýr a petrželku. Vše osolíme a opepříme.

3. Hlavičky žampionů naplníme kuskusem a vrátíme je ještě na chvíli na gril, aby se s náplní zapekly.

4. Jogurt dochutíme citronovou šťávou, mátou, solí a pepřem. Podáváme ho jako dip k žampionům.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1425 kJ/340 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuskus s rozinkami a pomerančem

Suroviny:
300 g kuskusu, ?na špičku nože soli, ?1 lžička skořice, ?250 g pomerančového džusu (100%), ?1 lžíce másla, ?dle chuti moučkový cukr, ?2 pomeranče, ?50 g sekaných oříšků (pistácie, mandle apod.), ?50 g sušených brusinek, ?200 g zakysané smetany



Postup:

1.
Kuskus v misce promícháme se solí a skořicí. Přilijeme horký džus a vroucí vodu (asi 150 ml). Kuskus přiklopíme a asi 5 minut necháme bobtnat. Pak ho odklopíme, necháme v něm rozpustit máslo a vidličkou ho načechráme. Dle potřeby ho přisladíme.

2. Pomeranče oloupeme a rozdělíme na měsíčky. Každý dílek zbavíme tenké blanky a překrájíme na menší kousky. Oříšky na pánvi nasucho opražíme a nasekáme je.

3. Do kuskusu vmícháme brusinky a pomeranče. Rozdělíme ho do misek. Každou porci doplníme trochou smetany a posypeme oříšky.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 2244 kJ/536 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuskus s červenou řepou, oříšky a sýrem

Suroviny:
300 g instantního kuskusu, ?sůl, ?4 lžíce olivového oleje, ?šťáva z 1 limetky, ?mletý černý pepř, ?60 g baby špenátu, ?2 mrkve, ?1 sklenička červené řepy (330 g), ?80 g lískových oříšků, ?150 g brynzy



Postup:

1.
Kuskus vsypeme do misky a osolíme ho. Pak ho zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad něj. Přiklopíme ho a necháme nabobtnat. Pak ho vidličkou načechráme.

2. Olivový olej promícháme s limetkovou šťávou. Přidáme ho do kuskusu. Vše dochutíme solí a pepřem.

3. Špenát opláchneme a necháme okapat. Mrkev očistíme, nakrájíme na kousky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme ji a necháme okapat. Řepu vyklopíme do sítka a necháme okapat nálev. Dle potřeby ji překrájíme na menší kousky. Lístkové oříšky nasucho opražíme na pánvi a nasekáme je nahrubo.

4. Do kuskusu vmícháme špenát s mrkví. Rozdělíme ho na talíře nebo do misek. Každou porci doplníme řepou, oříšky a rozdrobenou brynzou.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 2650 kJ/633 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuskus s dýní

Suroviny:
300 g instantního kuskusu, ?2-3 lžíce oleje, ?sůl, ?200 g dýně hokkaido, ?200 g světlé dýně, ?2 pomeranče, ?40 g másla, ?2-3 lžíce moučkového cukru, ?asi 50 ml džusu (pomerančového nebo jablečného) na podlití, ?1 lžíce rozinek, ?1 lžíce nasekaných lískových oříšků, ?špetka mleté skořice, ?lístky máty na ozdobení



Postup:

1.
Kuskus nasypeme do mísy a vmícháme do něj olej. Přilijeme asi 450 ml vroucí, velmi jemně osolené vody a kuskus lehce promícháme vidličkou. Zakryjeme ho poklicí a necháme nabobtnat (asi 10 minut).

2. Obě dýně omyjeme, odstraníme semena a slupku; dužinu nakrájíme na kostky. Z pomerančů okrájíme kůru i s vnitřní bílou slupkou a po obvodu vykrájíme měsíčky dužiny.

3. V pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm dýni. Osladíme ji, lehce podlijeme džusem a dusíme doměkka. Přidáme propláchnuté rozinky, pomeranč i oříšky a vše prohřejeme. Dýňovou směs vmícháme do kuskusu, který pak dochutíme cukrem a skořicí. Rozdělíme ho do misek a ozdobíme mátou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2094 kJ/500 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuskus s jehněčím masem a zeleninou

Suroviny:
500 g jehněčího masa bez kosti, ?2 lžíce olivového oleje, ?1 cibule, ?sůl, ?čerstvě drcený černý pepř, ?1/2 lžičky mletého římského kmínu, ?1 lžíce protlaku, ?2 malé chilli papričky, ?1000 ml vývaru, ?250 g brambor, ?250 g mrkve, ?200 g cukety, ?3 lžíce másla, ?240 g kuskusu, ?2 stroužky česneku



Postup:

1.
Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme. Cibuli oloupeme, nasekáme nahrubo, přidáme k masu, osolíme a okořeníme. Vmícháme protlak a zvolna opékáme asi 5 minut. Papričky očistíme, nakrájíme a přidáme k masu. Přilijeme polovinu vývaru a dusíme asi 70 minut.

2. Brambory, mrkev a cuketu očistíme a nakrájíme na kostky. Brambory s mrkví nasypeme do kastrůlku, zalijeme zbylým vývarem a uvaříme téměř doměkka. Přidáme cuketu a společně dovaříme.

3. V kastrolu rozehřejeme polovinu másla, přisypeme kuskus a zvolna orestujeme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, promícháme, odstavíme, přiklopíme poklicí a necháme 5 minut stát. Potom odklopíme a opět promícháme.

4. Zeleninu scedíme a přidáme společně se zbylým máslem ke kuskusu. Osolíme a promícháme. Kuskus rozdělíme na talíře, obložíme dušeným masem a doplníme pečivem.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2510 kJ/600 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečený losos s kuskusem a fetou

Suroviny:
250 g kuskusu, ?sůl, ?1 cibule, ?100 g čerstvého špenátu, ?150 g žampionů, ?250 g cherry rajčátek, ?olivový olej, ?200 g fety (nebo balkánského sýra), ?mletý černý pepř, ?600 g filetů lososa, ?několik snítek tymiánu



Postup:

1.
Kuskus vsypeme do misky. Lehce ho osolíme a zalijeme ho asi 380 ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru. Pod pokličkou ho necháme asi 10 bobtnat. Pak ho odklopíme a vidličkou načechráme.

2. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát zbavíme řapíků a opereme ho pod tekoucí vodou. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Rajčátka opláchneme a překrojíme napůl.

3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme žampiony a rajčátka a též je orestujeme. Vmícháme kuskus se špenátem. Vše osolíme, opepříme a prohřejeme. Nakonec přidáme na kostičky pokrájenou fetu.

4. Filety lososa očistíme. Osolíme je, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme. Pak je přendáme do pekáčku, poklademe snítkami tymiánu a v troubě je necháme při 190 °C asi 10 minut dojít.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2323 kJ/555 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí špízky na kuskusovém salátu

Suroviny:
2 lžíce medu, ?2 lžíce vinného octa, ?2 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce sójové omáčky, ?1 lžička dijonské hořčice, ?3 stroužky česneku, ?600 g telecího masa (kýta), ?260 g zelených fazolek, ?sůl, ?200 g cherry rajčátek, ?snítka máty, ?1 lžíce citronové šťávy, ?200 g instantního kuskusu, ?3 lžíce rostlinného oleje na opečení masa, ?250 ml bílého jogurtu, ?1 citron



Postup:

1.
Do mísy nalijeme med, ocet, olivový olej, sójovou omáčku, hořčici, přidáme 2 prolisované stroužky česneku a vše promícháme. Očištěné telecí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do připravené marinády a necháme asi 10 minut marinovat.

2. Očištěné zelené fazolky spaříme ve vroucí osolené vodě, necháme okapat a dáme do mísy. Přidáme cherry rajčátka rozkrojená na poloviny, lístečky máty, najemno nasekaný stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a vše promícháme.

3. Kuskus v míse osolíme, zalijeme horkou vodou (do výše 1 cm nad povrch) a necháme ho pod pokličkou nabobtnat. Poté ho smícháme s fazolkami a rajčátky.

4. Kostičky marinovaného telecího masa napícháme na grilovací jehly a opečeme ze všech stran na pánvi s rozpáleným olejem (5-6 minut). Poté do výpeku přilijeme zbylou marinádu a necháme provařit 30 sekund. Hotové telecí špízky podáváme na kuskusovém salátu s bílým jogurtem a na měsíčky nakrájeným citronem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2220 kJ/530 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás