Perníky - palčáky
Suroviny: 60 g tekutého medu, 2 vejce, 30 g másla, 2 lžíce rumu, 180 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 500 g hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžíce perníkového koření, 1 vejce na potření, hladká mouka na vál a tuk na plechy ?
Poleva: 6 lžic moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy, různé potravinářské barvy
Postup:
1. V míse smícháme med, vejce, změklé máslo, rum, cukr, kakao, perníkové koření a několik lžic mouky. Zbylou mouku prosijeme se sodou na vál. Uděláme v ní důlek a vlijeme do něj medovou směs. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie, uložíme do lednice a necháme do druhého dne odležet.
2. Pak těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný asi 6 mm. Vykrájíme z něj kousky ve tvaru palčáků. Dáme je na vymaštěné plechy a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 6-7 minut. Ihned po vyjmutí z trouby perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je zaschnout.
3. Cukr prosijeme na jemném sítku, přidáme bílek a citronovou šťávu a třeme, dokud není poleva dostatečně lesklá. Poté vmícháme potravinářskou barvu. Polevu dáme do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a perníčky dle fantazie nazdobíme - nejprve vytvoříme obrysy, necháme je zaschnout a poté vyplníme plochy (k vyplňování ploch je vhodnější řidší poleva).
Doba přípravy 55 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 300 kJ/72 kcal
Počet porcí/kusů 50