Doporučujeme

6 variant, jak chutně připravit pstruha

Ryby by se měly objevit ve vašem jídelníčku minimálně jednou za týden.

Pstruh na másle s brokolicí

Suroviny: 4 pstruzi, ?150 g másla, ?50 g vyloupaných mandlí, ?sůl, ?1 citron, ?1 brokolice

?Zeleninová rýže: ?1 menší cibule, ?1 mrkev, ?3 stonky řapíkatého celeru, ?100 g másla, ?400 g rýže na rizoto, ?200 ml bílého vína, ?800 ml zeleninového vývaru, ?100 ml smetany, ?120 g parmezánu, ?sůl, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Pstruhy vykucháme, očistíme a důkladně omyjeme. Na povrchu i uvnitř je osolíme. Osolíme je. Oprané pstruhy důkladně osušíme a osolíme. Mandle nakrájíme na plátky a nasucho opražíme na dolatova.

2. Polovinu másla rozpustíme a pstruhy na něm po obou stranách opečeme. Posypeme je polovinou opražených mandlí a dáme do vyhřáté trouby. Dopékáme při 180 °C asi 5-8 minut.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a všechnu nakrájenou zeleninu krátce osmahneme. Přisypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Přilijeme víno a vaříme, dokud se nevsákne. Do rýže nalijeme jednu naběračku vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, až bude rýže téměř měkká. Pak přilijeme smetanu, promícháme a ještě krátce povaříme. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo, nastrouhaný parmezán a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

4. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Vařenou brokolici dáme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme zbylými mandlemi. Přidáme pstruhy a doplníme rizotem.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 5669 kJ/1354 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pstruzi s bylinkovou krustou

Suroviny:
4 stroužky česneku, ?sůl, ?1/2 svazku petrželové natě, ?3 lžíce lístků bazalky, ?2 pstruzi, ?1 citron, ?2 lžíce hladké mouky, ?140 g másla, ?2 lžíce strouhanky, ?máslo na vymazání pekáčku



Postup:

1.
Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Bazalku s petrželkou usekáme najemno a promícháme s česnekem a solí. Bylinkovou směs s česnekem rozdělíme na dvě stejně velké části.

2. Pstruhy důkladně omyjeme ve studené vodě, ploutve i hlavu ponecháme. Vnitřky pstruhů pokapeme citronovou šťávou a rozdělíme do nich jednu část bylinkové směsi s česnekem. Z obou stran je posypeme moukou.

3. V pánvi nebo pekáčku rozehřejeme 100 g másla. Pstruhy zlehka poprášíme hladkou moukou a krátce je z obou stran osmahneme na rozehřátém tuku.

4. Do druhé porce bylinek s česnekem přimícháme zbytek změklého másla a 2 lžíce strouhanky. Vznikne nám hustá hmota.

5. Zapékací nádobu silně vytřeme máslem, položíme do ní osmahnuté pstruhy a naneseme na ně bylinkovou směs. Pekáček musí být dostatečně dlouhý, aby se pstruzi při pečení nezkroutili.

6. Ryby ještě přelijeme zbytkem másla, pokapeme citronem a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme za stálého dohlížení 20-30 minut, až krusta zezlátne. Pstruhy podáváme s pečenými brambory a plátky citronu.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 3536 kJ/845 kcal

Počet porcí/kusů 2



Pstruh se zeleninou

Suroviny: 800 g brambor, ?sůl, ?4 pstruzi (vykuchaní), ?2 stroužky česneku, ?šťáva a kůra z 1 bio citronu, ?malý svazek ploché petržele, ?4 snítky estragonu, ?4 snítky tymiánu, ?1 malá cuketa, ?16 plátků slaniny



Postup:

1
. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat.

2. Pstruhy důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. Zevnitř i zvenku je potřeme směsí prolisovaného česneku, soli, citronové šťávy a kůry. Do bříšek ryb vložíme bylinky a několik plátků brambor.

3. Cuketu opláchneme a škrabkou na zeleninu z ní nakrájíme tenké plátky. Čtvrtinu z nich rozložíme střídavě se čtyřmi plátky slaniny na prkénko. Položíme na ně pstruha, opatrně ho zabalíme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Stejně připravíme i ostatní ryby. Obložíme je zbylými brambory a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2303 kJ/550 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pstruh po mlynářsku

Suroviny:
4 pstruzi, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?hladká mouka na obalení, ?100 g másla ?svazek bylinek (petrželka, tymián), ?1 velký citron



Postup:

1.
Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a papírovou utěrkou osušíme. Svrchu i zevnitř je nasolíme a opepříme. Pak je obalíme v hladké mouce.

2. V pánvi rozpustíme polovinu másla a ryby na něm velmi zvolna z obou stran opečeme. Pak je vložíme do pekáčku, zakryjeme je alobalem a uchováme je teplé.

3. Do výpeku z ryb vymačkáme šťávu z citronu. Přidáme zbylé máslo, a když se rozpustí, nasekané bylinky. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Pstruhy podáváme s bramborami, dušenou zeleninou a měsíčkem citronu.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2063 kJ/493 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečený pstruh na citronech a rajčatech

Suroviny:
4 vykuchané pstruhy, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?8 rajčat, ?2 citrony, ?8 bobkových listů, ?olivový olej, ?1 svazek petrželky, ?1 balíček rukoly



Postup:

1.
Pstruhy zbavíme hlavy, ocasu a ploutví. Zevnitř i svrchu je omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.

2. Rajčata i citrony omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Ryby naplníme několika kolečky rajčete, citronu a každou jedním bobkovým listem.

3. Pekáček vytřeme olejem a rozložíme do něj ryby. Obložíme je zbylými rajčaty, citrony a bobkovými listy a posypeme je nasekanou petrželkou. Zakryjeme je alobalem a v troubě při 190 °C necháme péct asi 20 minut.

4. Alobal odstraníme. Ryby necháme dopéct asi 10 minut. Servírujeme s rukolou a opékanými bramborami.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1625 kJ/388 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pikantní pstruh

Suroviny:
4 vykuchaní pstruzi (po 200 g), ?sůl, ?2 citrony, ?1 cibule, ?1 svazek petržele, ?2 lžíce oleje



Postup:

1.
Vykuchané pstruhy dobře omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř je osolíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu. Necháme asi 15 minut v chladu odležet.

2. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a dáme do misky. Petrželku opláchneme a vytřepeme z ní vodu. Pak ji nasekáme nadrobno, přidáme k cibuli a dobře promícháme.

3. Pstruhy potřeme olejem a cibulovou směsí, kterou k rybě přitiskneme. Položíme je na rozehřátý gril a po obou stranách grilujeme asi 15-20 minut.

4. Zbylý citron nakrájíme na kolečka a ogrilujeme společně s rybami. Ryby můžeme připravit i na grilovací pánvi, kterou vytřeme olejem. Pstruhy ozdobíme citronem, bylinkou a podáváme s bramborami a zeleninou nebo s chlebem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1117 kJ/267 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás