Tip č. 3: Echinacea ničí viry, čertův kořen posiluje odolnost
V podpoře imunity se osvědčily i různé byliny. Mezi nejznámější rostliny, jež bývají doporučovány v souvislosti s posilováním obranyschopnosti, patří echinacea purpurea neboli třapatka nachová.
„Účinky echinacey jsou široké. Její nejhodnotnější vlastností je však schopnost ničit viry, bakterie a plísně v těle. Proto se často používá právě jako prevence před onemocněními. Do prevence bychom měli zařadit také eleuterokok, čertův kořen, který pomáhá zvyšovat odolnost proti stresu a zvyšuje imunitu. Stres je často spouštěčem viróz,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.
Doporučuje se též užívat i lichořeřišnici, která likviduje škodlivé látky v těle, a tím posiluje imunitu, případně tinkturu z grepu, jež bojuje proti parazitům. Byliny lze rovněž kombinovat a užívat je v rámci léčivých kúr. „Celkovému posílení organismu prospívá například kúra z tinktur schizandry čínské, maralího kořenu, břízy a ořešáku královského a černého rybízu,“ dodává Podhorná.
Tip č. 4: Přírodní probiotika bojují proti mikrobům
V boji proti bakteriím a virům se osvědčují také přírodní probiotika. Kombucha, kefír nebo jogurt podporují tvorbu prospěšných bakterií ve střevech, takzvaných laktobacilů. Právě 70 % našeho imunitního systému se nachází v tomto orgánu, kde žije až 500 druhů mikrobů.
Pokud se ve střevech přemnoží nepřátelské bakterie, tělo je ohrožováno škodlivinami a toxiny, vznikají plísně a oslabuje se imunita. Proti patogenům pomáhají bojovat právě mikroorganismy, které mají příznivý vliv na střeva, odstraňují z nich škodlivé látky, urychlují vstřebávání živin a udržují ve střevech rovnováhu. Kromě zakysaných mléčných výrobků najdeme přírodní probiotika i v tvrdých sýrech, kysaném zelí či kvašených okurkách.