Grilovaný lilek s ořechovou pomazánkou
Suroviny: 1 delší lilek, 60 ml olivového oleje, 1 fenykl, 100 g vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 150 g majonézy, salátové listy, petrželka a několik zrnek granátového jablka na ozdobení
Pracovní postup:
1. Lilek očistíme, omyjeme a nakrájíme na 1 cm silné plátky. V pánvi rozpálíme olej a lplátky lilku na něm zprudka opečeme z obou stran. Vyjmeme je a rozložíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.?
2. Fenykl očistíme a nakrájíme na kostičky. Ořechy nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Fenykl společně s ořechy opečeme v hluboké pánvi, přidáme utřený česnek, podlijeme trochou vody a zvolna dusíme tak dlouho, až fenykl změkne. Necháme odpařit všechnu tekutinu.?
3. Ořechovo-fenyklovou směs necháme vychladnout, nasekáme nadrobno a nasypeme do mísy. Přimícháme majonézu a pomazánku rozdělíme na pečený lilek. Podáváme na salátových listech, ozdobené petrželkou a zrnky granátového jablka.
Doba přípravy 60 minut.?
1 porce obsahuje 2465 kJ/589 kcal?
Počet porcí/kusů 4