6.
Med obsahuje celou řadu látek, které zabraňují vzniku zubního kazu. Na rozdíl od řepného cukru je prošpikován vitaminem C a P, jež jsou zapotřebí při spalování sacharózy, tudíž si je organismus nemusí brát ze zubní skloviny.
7.
Věděla jste, že k výrobě kila medu se musí snažit více než tisíc včel? Nasbírají přitom pyl z alespoň pěti milionů květů.
8.
Do vůně Fame, prvního parfému Lady Gaga, zapracovali parfémáři prudce jedovatý rulík zlomocný – ten smíchali s medem, páleným kadidlem, vzácným šafránem a drcenou tygří orchidejí. Vůně lámala rekordy prodeje už týden po uvedení na trh.
9.
Med byste měla skladovat v suchu, temnu a při teplotách do 15 °C. Pokud vám vykrystalizuje, nic se neděje. Tenhle proces totiž závisí na poměru obsažených sacharidů. Konzistenci změní med s vyšším obsahem glukózy (např. řepkový), naopak pomaleji to půjde ve výrobku s vyšším obsahem fruktózy (třeba kaštanový). Krystaly lze navíc rozpustit mírným prohřátím ve vodní lázni. Nikdy ho ale nedávejte do mikrovlnky – med byste mohla nerovnoměrným ohřevem znehodnotit!
10.
Nejdražší med světa se jmenuje Elvish, pochází z Turecka a získává se z 1800 metrů hluboké jeskyně u města Artvin na severovýchodě Turecka. Včelař Gunay Gundu si v roce 2009 všiml hejna včel, které do jeskyně létaly. S pomocí horolezců se proto spustil dolů, kde ho přivítaly stěny zalité medem. Hned první kilo se prodalo za neuvěřitelných 45 000 eur!