Doporučujeme

10 věcí, které jsme nevěděli o jogurtu

Tahle mléčná lahoda umí zahnat hlad, zklidnit zažívání či osvěžit. Proč byl jogurt ale kdysi v lékárně na předpis, ví Romana Schützová.

1. „Jogurt dokáže změnit přirozené neutrální prostředí ve střevech na lehce kyselé, ve kterém se obtížněji množí mikrobi způsobující střevní infekce,“ hlásal na konci 19. století ukrajinský badatel Ilja Mečnikov. Ten také tvrdil, že za dlouhověkost obyvatelstva v Bulharsku, Turecku a Arménii může právě každodenní konzumace fermentovaného mléka. Za svůj výzkum získal Nobelovu cenu.


2. Historie jogurtu sahá do 3. tisíciletí př. n. l. Tehdy si nomádské kmeny putující z Asie až na Balkán vyráběly kysané kobylí mléko. Mléko si nomádi lili do pytlů z ovčí kůže, které nosili připevněné na těle. Proč? Teplota těla, mikroflóra mléka a kůže způsobily, že tekutina zkysla.


3. Jogurt v podobě, v jaké ho znáte dnes, vzniká tak, že se v mléce (nejen ovčím) nechají při teplotě 40 °C vyvíjet bakterie – asi po dobu 4 až 8 hodin. Ty během kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. K jogurtu se pak ještě můžou přidávat další bakterie (probiotika) či vitaminy nebo minerály.


4.  První továrnu na jogurty založil Isaac Carasso roku 1919 v Barceloně. Pojmenoval ji po svém synovi – Danone (což v katalánštině znamená Daniel). Na nápad vyrábět jogurty ho přivedl četný výskyt střevních chorob u dětí, proto se jogurty téhle značky původně prodávaly na recept v lékárnách!


5. Slovo jogurt je podle jisté teorie odvozené z tureckého slova yogˇurmak, což znamená srazit se. Jiná zase praví, že výraz jogurt pochází z tráčtiny, jazyka obyvatel starověkého Bulharska. V tráčtině slovo „jog“ znamenalo hustý a výraz „urt“ zase mléko.



6. Vůbec první ovocný jogurt vznikl roku 1933 v Radlické mlékárně na pražském Smíchově. Navrch mléčné lahůdky výrobci nakladli pár lžiček jahodové marmelády. Důvod

byl prozaický – aby zamezili vzniku plísní. Tohle řešení ale lidem zachutnalo natolik, že si ho Radlická mlékárna nechala patentovat.


7. Jogurt je zdrojem vitaminu B, kalcia a proteinů. Navíc účinkuje při léčení popálenin od slunce nebo zmírňuje bolestivost aftů.


8. Nejcennější složkou jogurtů jsou ušlechtilé bakterie – probiotika, jež léčí střevní flóru nebo kvasinkové infekce. Aby však jogurt mohl fungovat jako probiotikum, muselo by v jednom mililitru být nejmíň deset milionů bakterií. A pozor, mléčné bakterie nezabírají v kombinaci s cukrem. Takže pokud vás trápí mykóza, na ovocný jogurt zapomeňte a obstarejte si probiotika z lékárny.


9. Studentka medicíny z Wisconsinské univerzity Cecilia Westbrook se rozhodla, že vyrobí jogurt z bakterií vlastního těla. Ženskou pochvu totiž obydlují stovky různých druhů bakterií, z nichž je dominantní lactobacillus (ten samý typ najdete v jogurtech). Jenže Ceciliin pokus se moc nevyvedl. Důvod? Ve vagině se mohou kromě laktobacilů vyskytovat i nežádoucí bakterie (v závislosti na cyklu). Oddělit ty správné od špatných se dá jen s pomocí laboratorní techniky.


10. Nejsledovanější jogurtovou reklamou všech dob se stala kampaň na Activii od Danone, ve které účinkuje kolumbijská zpěvačka Shakira. Tenhle spot už dva měsíce po svém uvedení převálcoval rekord, který do té doby držela reklama na vůz Passat od značky Volkswagen. 



  • Vybrali jsme pro Vás