Doporučujeme

| foto: Archiv, Bauer Media

10 potravin, které vám v zimě dodají energii

V zimních měsících máme podstatně méně energie než v létě. Jedním z důvodu je pochmurné počasí a nedostatek sluníčka. Zlodějem energie může být ale i strava. Po jakých potravinách nebudete unavení?

Jezte jahody a borůvky i mimo sezónu


Na příchod zimy se připravujte už v létě. „V sezóně jahod, borůvek, malin a dalšího sezónního ovoce myslete na zimu a čerstvé ovoce dejte zamrazit. V zimě si ho pak můžete rozmixovat anebo jen nechat rozmrazit,“ doporučuje hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Dejte si exotický banán a české jablíčko


http://gty.im/835219824

Dalším skvělým ovocem, které vám dodá energii, jsou banány, které kromě sacharidů, obsahují draslík a vitamín B6.

Pomalé, zato trvalé uvolňování energie poskytují jablka. „Jablka konzumujte celá, tedy i se šlupkou, protože právě ta zajistí, aby energii tělo využívalo postupně. Navíc obsahují řadu důležitých antioxidantů,“ doplňuje Bartolomějová.

Pozor! Ovoce je skvělým zdrojem energie, ale ne pro sport. „Čerstvé ovoce do zdravého jídelníčku patří, ale není vhodné těsně kolem a při cvičení. Upřednostňujte konzumaci ráno a dopoledne,“ radí hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová a upozorňuje také na to, že fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu viscerálního tuku.

Zamilujte se do červené řepy a sladkých brambor


Zeleniny můžete jíst oproti ovoci podstatně větší množství a nemusíte se bát toho, že přiberete. Ačkoliv i tady platí všeho s mírou. Opatrní buďte zejména se sladkými druhy zeleniny.

„Výborným zdrojem energie jsou sladké brambory, které kromě komplexních sacharidů obsahují vlákninu, mangan a vitamín A,“ říká nutriční specialistka Bartolomějová. Zvýšení energie zaručuje také konzumace červené řepy. „Červená řepa obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a skvěle se hodí do salátů,“ popisuje pozitivní vlastnosti řepy Monika Bartolomějová.

Připravte si zelený talíř


http://gty.im/950516044

Únava je jedním z nejčastějších příznaků nedostatku železa. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem železa a také vitaminu C pro zvýšení jeho absorpce. „Nicméně vstřebatelnost železa ze zeleniny není moc vysoká. Proto raději zvolte nejlépe červené maso z ověřeného chovu,“ tvrdí Bartolomějová.

Semínka a oříšky proti únavě i zánětům


K efektivnímu nastartování energie mohou posloužit semínka jako například chia, lněná nebo dýňová. „Chia semínka nebo lněná obsahují přírodní omega 3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a proti únavě, pro náš organismus jsou velmi důležité a podporují správnou funkci buněk,“ vysvětluje Bartolomějová.

A dodává: „Z oříšků doporučuji mandle, kešu a vlašské ořechy. Mají vysoký obsah kalorií a zdravých tuků. Proto je nevynechávejte, ale zařazujte střídmě.“

Doplňte bílkoviny kvalitní rybou


Tučné ryby, jako losos a tuňák, jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitamínu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny.

„Chcete-li si udržet štíhlou a zdravou postavu a zároveň mít dostatek energie, dopřejte si alespoň jednou týdně porci lososa nebo tuňáka, který vám poskytne omega 3 mastné kyseliny a vitamín B12,“ uzavírá nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

 


  • Vybrali jsme pro Vás