8. Švestky
http://gty.im/182836534
Jsou zásobárnou vitaminů skupiny B, vitaminu E, draslíku, fosforu, vápníku, železa, mědi, zinku, a vlákniny. „Ne nadarmo jsou švestky považovány za účinného pomocníka při problémech se zácpou. Užitečné jsou na podporu činnosti střev, hubnutí a při boji proti stresu,“ vyjmenovává další vlastnosti nutriční specialistka.
9. Fazole a další luštěniny
Jde o dobrý zdroj draslíku, zinku a dalších nejen na podzim důležitých minerálních látek. Obsahují také hodně vitaminu B a bílkovin důležitých k tvorbě „lidských bílkovin“. „Jedna porce fazolí každý den dokáže snížit hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu krevního cukru a také snížit krevní tlak,“ říká odbornice s tím, že také aktivují v pozitivním slova smyslu zažívací trakt.
10. Kapusta
Jde o potravinu s vysokým obsahem různých živin. „Jde o silný antioxidant, obsahuje draslík a vitamin C. Právě kombinace všech důležitých vitaminů a minerálních látek oddaluje pravidelné pojídání kapusty proces stárnutí, bojuje proti rakovinovému bujení, snižuje cholesterol a podporuje imunitní systém,“ vysvětluje závěrem Ing. Bartolomějová.