Ingredience 1 středně velká zelená cuketa |
1. Cukety omyjeme a rozřízneme podélně na poloviny. Vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme 3 minuty. Poté je vyndáme a pomocí lžíce vydlabeme (nebo tenkým nožem vykrojíme) dužinu, kterou nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, utřeme se solí, smícháme se 2 lžícemi oleje a připravenou pastou vytřeme vnitřní části cuket.
2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme kuskus a krátce ho osmažíme. Obsah kastrůlku zalijeme 400 ml horké vody, přivedeme k varu, promícháme a odstavíme. Kuskus přiklopíme poklicí a necháme 10 minut nabobtnat. Poté ho odkryjeme, důkladně promícháme a necháme odejít páru.
3. V pánvi nahřejeme zbylý olej a krátce na něm orestujeme najemno nakrájenou oloupanou cibuli. Přidáme pokrájenou dužinu z cuket, osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut. Potom přilijeme smetanu, přidáme petrželku, nadrobno pokrájenou šunku a pozvolna vaříme, až směs zhoustne. Nakonec vmícháme ¾ sýra, kuskus a hotovou náplň přendáme do mísy.
4. Cukety naplníme připravenou směsí, rozložíme na plech s pečicím papírem a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Pak přidáme na plech rajčátka a společně dopečeme doměkka. Před podáváním dozdobíme plněné cukety petrželkou.