Doporučujeme

VELIKONOCE: Slavnostní kuře s bylinkovou nádivkou

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

VELIKONOCE: Slavnostní kuře s bylinkovou nádivkou

Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům u nás. Připište si ho klidně na velikonoční menu.

Ingredience

Na kuře:
1 kuře
sůl
několik snítek rozmarýnu a tymiánu
50 g másla
100 g slaniny
500 g brambor
1 hlavička česneku


Na nádivku:
100 g uzeného masa
3 housky
3 vejce
120 ml mléka
50 g másla
1 lžíce nasekané petrželky
2 snítky natrhaného tymiánu
1 lžíce nasekané majoránky
sůl
mletý černý pepř

1. Kuře očistíme a řádně osolíme. Do dutin vložíme část čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Celé kuře potřeme rozpuštěným máslem a vložíme ho do pekáče prsy směrem nahoru. Maso podlijeme trochou vody, přelijeme zbytkem másla a posypeme slaninou nakrájenou na kostičky.


2. Troubu předehřejeme na 180 °C a kuře upečeme dozlatova. Brambory omyjme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme. Přibližně po 30 minutách pečení přidáme ke kuřeti nakrájené brambory a stroužky česneku a dopečeme vše dohromady. Během pečení kuře poléváme výpekem a brambory otáčíme.


3. Uzené maso nakrájíme na kostičky a na oleji ho orestujeme. Housky nakrájíme na kostky a vložíme do větší misky. Přidáme, osmažené uzené maso, vejce, mléko, rozpuštěné máslo, nasekané bylinky a dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme a směsí naplníme vymazané a strouhankou vysypané formičky. Vložíme do trouby ke kuřeti a pečeme společně asi 25-30 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás